Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, tartışılan fetvalara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Dinin değişmez sabiteleri dışında kalan bazı fıkıh hükümlerini değişen şartlara göre gözden geçirmek dinde reform anlamına gelmemektedir” dedi.

Son dönemde çeşitli ilahiyatçıların kadınlar ve cinsellikle ilgili verdiği tepki çeken fetvalar üzerine Recep Tayyip Erdoğan, 'İslamın güncellenmesi' tartışması başlatmıştı.

Ali Erbaş'ın konuşmasından satır başları şöyle:

- Dinin değişmez sabiteleri dışında kalan bazı fıkıh hükümlerini değişen şartlara göre gözden geçirmek dinde reform anlamına gelmemektedir. İslamı ilimler fakültelerimiz bu konuda yetkin kurumlardır. İslam elbette hiç bir kurumun tekelinde değildir. İslam'ın ilkelerini yanlış anlatacak hatalı söz ve eylemlerden herkes kaçınmalıdır.

- Medya ve iletişim imkanlarının hayatı kuşatmasının beraberinde getirdiği bilgi karmaşası nedeniyle iletişim önemli hale gelmiştir. Medyanın her alanında İslam'ın ilimleri alanındaki konularda haber yazanlar gerekli incelemeyi yaparak sorumluluk bilincinde hareket etmelidir.

- Yasal görevi gereği toplumu din konusunda aydınlatma sorumluluğu ile Diyanet İşleri Başkanlığımız İslam'ın hakikatlerini her şeyden önde tutmuş, sabitelerine ters düşen bir açıklama asla yapmamıştır.