Kürt sorununda yeniden diyaloğu başlatmak ve yeni anayasa görüşmelerini hızlandırmak amacıyla Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) ile Diyarbakır Barosu’nun başlattığı ‘âkil insanlar girişimi’ ilk toplantısını dün İstanbul ’da 8 kişilik bir aydın grubuyla gerçekleştirdi. GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, Radikal ’e yaptığı açıklamada, böyle bir grubun kurulması için önce BDP ve AK Parti nezdinde girişimlerde bulunduklarını söyledi. Her iki partinin de sıcak bakması üzerine başlayan girişim, Gaziantep saldırısının ardından hız kazandı. İkinci toplantının cuma günü yine İstanbul ’da olacağını belirten Bedirhanoğlu, “Üç önemli hedefimiz var. Somut olarak bu konularda ‘ne yapacağız’ı tartışacağız” dedi.

 

Bedirhanoğlu, “Son gelişmelerden kaygı duyduk. Bunu Diyarbakır’daki bazı STK’larla paylaştık. Bazı aydın ve yazarlarla telefon trafiği yaptık. Gaziantep hadisesiyle çalışmaları hızlandırmamız kanaati oluştu” diye konuştu. Bedirhanoğlu, belirledikleri 3 hedefi şöyle açıkladı: “Siyasette diyalog zeminini başlatmak konusunda çaba sarf etmek, anayasa görüşmelerini hızlandırmak neticeye bağlamak, siyasette yükselen tansiyonu düşürmek ve çatışmasızlık dahil olmak üzere çaba sarf etmek.”

 

Kendilerini diyalog zemini yaratma çabasında olan ve gidişattan kaygı duyan kişiler olarak niteleyen Bedirhanoğlu, “Akil adamlar gibi oluşum amacında değiliz. Siyasi parti ile organik ilişkisi olan şahsiyetler aramızda yok” bilgisini verdi. CHP ve MHP’nin de sürece dahil olmasını arzuladıklarını söyledi.

 

‘BİR ÇARE ARIYORUZ’

Çalışma grubu fikrinin mimarlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar ise “Biz Kürt meselesine bir çare arıyoruz. Barışın gelebilmesi için sorunun çözülmesi gerekiyor” dedi ve ekledi: “Bu işi siyaset çözecek. Siyasete de toplum yön verecek. Biz de toplumun vicdanını harekete geçirebilir miyiz? Siyaset üzerinden bu tür baskı oluşturup onları diyalog geliştiren bir dile yöneltip bunu sağlayabilir miyiz? Çabamız bu. Tabii ki önerilerimiz olacak. Ama temel amacımız bu diyalog zemininin geliştirilmesi.”

 

ÖNERİLEN İSİMLER

Diyarbakır'da başlatılan ve İstanbul'a taşınan girişim kapsamında Kürt sorununun çözümüne katkı sunabilecek, sözü dinlenen akil insanlar listesi de oluşturuluyor. Henüz teyit alınmayan ancak süreçte rol alması arzu edilenler arasında bu aşamada şu isimler üzerinde duruluyor: "Yaşar Kemal, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi, Adalet Ağaoğlu, Güler Sabancı, Sezen Aksu, Fehmi Koru, Yılmaz Ensarioğlu, Emel Kurma, İshak Alaton, Şivan Perver, İhsan Arslan, Dengir Mir Mehmet Fırat, Rakel Dink, Ahmet Türk, Leyla Zana, Murathan Mungan, Orhan Pamuk, İhsan Dağı."

 

'SİZ BAŞLATIN BİZ DE DESTEK VERELİM'

Bir televizyon programında kendisin Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak'ın, Yaşar Kemal ve Tarık Ziya Ekinci gibi isimlerin akil adam misyonu üstlenmesini nasıl değerlendirdiğiyle ilgili sorusuna Başbakan Tayyip Erdoğan, "Siz başlatın biz de destek verelim" demişti.