Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından kazanılan Diyadin Belediyesi’nin girişine kurulan polis kontrol noktasında belediyenin makam şoförü Mehmet Hayri Oruç’un dövülmesi üzerine bu duruma müdahale eden eşbaşkan Evren Demir ve Betül Yaşar ters kelepçelenip, yüzükoyun yere yatırılarak darp edildi.

MA’nın haberie göre, Eşbaşkan Demir hastaneye kaldırıldı.

Bu duruma müdahale eden eşbaşkan Evren Demir ve Betül Yaşar, onlarca polis tarafından ters kelepçelenerek darp edildi. Hastaneye kaldırılan Demir, yüzükoyun yere yatırıldığını ve tekmelendiğini söyledi.

Eşbaşkan Demir’in kafasına cop darbeleri aldığı ve sonrasında ters kelepçelenip tekmelendiği aktarıldı. Ayrıca belediye Eşbaşkanı Betül Yaşar’ın da eline copla vurulduğu kaydedildi.

Hastaneye kaldırılan Belediye Eşbaşkanı Evren Demir, “Şoförümüzü dövdüler. Biz de izin vermedik. Ardından da bizi dövdüler. Yere yatırıp ters kelepçeleyerek dövdüler” diye belirtti.

‘KÜRDİSTAN’DA ÖZEL BİR UYGULAMA VAR’

Belediye binasında bulunan kentin vekili Dilan Dirayet Taşdemir ise, “Bu halkın iradesini sandıkta yenemeyen AKP-MHP faşizmi bu tür girişimlere başvuruyor. Halkçı belediyecilik anlayışını yıkmaya çalışıyor. Belediyeleri bugün karakola çevirmişler. Kürdistan dışında belediyelerin girişinde polis kontrol noktaları söz konusu değildir. İnsanlar belediyelere girerek arama, hakaret ve tacize uğramıyor. Kürdistan’da böyle özel bir uygulama var” dedi.

 ‘ÖZELLİKLE BAŞKANLARI HEDEF ALMIŞLAR’

Bu yolla Kürt halkına mesaj verilmeye çalışıldığına işaret eden Taşdemir, şunları söyledi: “Bu durum iradesini, seçtiğini tanımayan, baskıyla, zulümle hukuksuzlukla ve faşizan politikayla irade kırma girişimidir. Diyadin halkının yüzde 70’e yakın seçtiği eşbaşkanların belediyeye girmeye çalışan şoförüne müdahale etmeye çalışıyorsunuz. Siz şoförü tanıyorsunuz, sürekli başkanın yanında gezdiğini biliyorsunuz. Her belediyeye girdiğinde arayacaksınız, taciz edeceksiniz, hakaret edeceksiniz ve şoföre müdahale edeceksiniz.

Başkan da iniyor bu duruma müdahale etmeye çalışıyor. Sonrada takviye güç çağırıyorlar. 40’a yakın polis belediye içerisine giriyor. Eşbaşkanları darp ediyor. Evren ve Betül Başkan’a copla vurulmuşlar, tekmelenmişler, ters kelepçelenmişler. Biz belediyeye gittiğimizde belediyenin fayanslarında belediye eşbaşkanlarımızın kan izleri vardı. Özellikle başkanları hedef almışlar. Direk başkanlar hedef alınmıştır.”

‘FAŞİZMİN EN DİP VE KARANLIK HALİDİR’

“Bu irade tanımam anlayışıdır. Cumhurbaşkanı, Başbakan her gün ‘Halkın iradesine saygı duyun’ deyince Kürt halkının iradesi iradeden sayılmıyor” diyen Taşdemir, belediyeye girip belediye eşabaşkanlarını darp etmenin anlamının ne olduğunu sordu. Taşdemir, şöyle devam etti: “Bu faşizm iktidarlarında bile görülmemiş bir durumdur. Belediye içine kadar coplarla girerek belediye eşbaşkanlarına şiddet uygulayacaksınız. Kafasını kıracaksınız, elini kıracaksınız. Böyle bir şey mümkün mü? Bu resmen halkın iradesine saldırıdır, halkın iradesini tanımamaktır. Faşizmin en dip ve karanlık halidir. Hak, hukuk tanımayan, saldırganlaşmış, azgınlaşmış bir polis gurubu var. Hukukla herhangi biri bağı olmayan keyfi davranan bir anlayış var.”

Belediye içerisine girilerek belediyenin görüntülerine el konulduğuna dikkat çeken Taşdemir, şunları söyledi:

“Ben polise diyorum ‘sen neye dayanarak görüntülere el koyuyorsun.’ Bana ‘Savcıdan talimat almışım’ diyor. Savcının talimatını istiyorum ‘Bana şifahen vermiş’ diyor. Şifahen talimat mı olur. Resmi belge getireceksiniz, belediye eşbaşkanlarından izin alacaksınız. Böyle keyfi alınmıyor” dediğini aktardı.

Kürdistan’da bir “hukuka uyma” durumundan bahsedilemeyeceğini sözlerine ekleyen Taşdemir, “En basit bir durumda insanlara şiddet uygulayan, gözaltına alma ile tehdit eden bir anlayışla karşı karşıyayız” diye belirtti.

Öte yandan Halkların Demokratik Partisi, Diyadin Belediye Eşbaşkanlarına yönelik polis müdahalesini kınadı.

HDP’nin açıklaması:

‘DİYADİN BELEDİYE EŞBAŞKANLARIMIZA YÖNELİK SALDIRIYI KINIYORUZ’

31 Mart seçimlerinde siyasi bir hezimet yaşayan AKP iktidarı, belediyelerimize yönelik gasp siyasetini sürdürmekte, her geçen gün hukuk dışı uygulamalarına bir yenisini eklemektedir. İçişleri Bakanlığı talimatıyla 26 belediyemize x-ray cihazı ve polis kontrol noktası kurarak halka ait belediyeleri karakollara çevirmek istemiştir. Belediyelerin halkın sorunlarıyla ilgilenerek çözüm geliştirmesini engellemektedir.

Bu girişimlerin sonucu olarak dün de Diyadin Belediyemizde AKP iktidarının güdümünde hareket eden kolluk kuvvetleri, belediye binası içinde haddini aşan bir saldırı girişiminde bulunmuşlardır.

Belediye binasına girmek isteyen Mehmet Hayri Oruç adlı vatandaşımız arama noktasına geldiği sırada, üzerini arayan kolluk kuvveti vatandaşın karnına yumruk atıp saldırıda bulunmuştur. Yaşanan bu durum üzerine araya girmek isteyen Diyadin Belediye Eşbaşkanlarımız Evren Demir ve Betül Yaşar da benzer şekilde polisin saldırısına maruz kalmıştır.

 Yaşanan olayın hemen ardından yüzlerce polis coplar ile belediye binasının içine girip adeta terör estirmiş, Diyadin halkının iradesine yönelik haddini ve hududunu aşan eylemlerde bulunmuşlardır. Yaşanılan bu olayı kamuoyundan gizlemek isteyen kolluk kuvvetleri belediye binasının içinde bulunan kamera kayıtlarına da el koyarak gasp etmişlerdir.

Yüzlerce polisin olay yaşanmadan önce belediye binasının çevresinde bulunması, bu olayın tesadüfi gelişen bir olay olmadığını, belediyelerimiz üzerinde hüküm sürmek isteyen devletin planlı bir oyunu olduğunu göstermektedir. Devletin güvenlik gerekçesi ile belediye binalarına yerleştirmek istedikleri x-ray cihazı ve polis kontrol noktalarının bugün yaşanan bu olaydan da anlaşılacağı üzere güvenlik endişesi ile yapılmadığı çok aşikardır. Hayata geçirilmek istenen bu uygulama ile belediyelerimiz ve halkımız arasındaki bağ zayıflatılmak istenmektedir.

Halkımıza ait olan belediye binasında yaşanan bu olayda darp edilen Mehmet Hayri Oruç’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Halkın oyları ile seçilmiş ve Diyadin halkının iradesini temsil eden Belediye Eşbaşkanlarımız Evren Demir ve Betül Yaşar’a yapılan bu hadsiz saldırıyı kesinlikle kabul etmiyor ve kınıyoruz.

Yaşanılan bu olaydan sonra hukuki işlemlere başlayacağımızı ve bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı belirtiyoruz. Belediye Eşbaşkanımız başta olmak üzere, parti yöneticilerimize ve belediyeyi ziyaret eden halkımıza yönelik bu hududunu aşan yönelimlerin boşa olduğunu belirtiyor, belediyelerimizin halkımızın hizmetinde çalışmalarını daha da güçlü bir şekilde devam ettireceğini belirtiyoruz.