Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü binasına 29 Mayıs'ta "yasadışı poster ve afiş asıldığı” gerekçesiyle baskın düzenleyen polisler, parti çalışmaları için kullanılan dijital materyallerin yanı sıra binada bulunan çok sayıda afişe el koydu. HDP İl Eşbaşkanları Ömer Kulplu ve Fatma Ablay da baskın sırasında polisler tarafından gözaltına alındı. Parti çalışmalarından dolayı suçlanan eşbaşkanlar, bir günlük gözaltı süresinin ardından "yurt dışı yasağı" konularak serbest bırakıldı. 11 Haziran'da ise HDP Beşiri ilçe binası aynı gerekçelerle basan polisler, HDP Beşiri İlçe Eşbaşkanları Hasan Şakar ve Şefika Çetin’i gözaltına aldı. 
 
Son dönemde partilerine yönelik yapılan operasyonları değerlendiren HDP İl Eşbaşkanı Ömer Kulplu, saldırıların HDP’nin Batman’da elde ettiği başarıyla yakından ilişkisi olduğunu söyledi. 
 
‘ESAS NEDEN HDP'NİN BAŞARISI’
 
Poster ve afiş asmanın parti çalışmaları için olmazsa olmaz olduğunu, bu gerekçeyle parti binalarının basılamayacağını sözlerine ekleyen Kulplu, HDP'nin tüm çalışmalarının kamuoyuna açık bir şekilde gerçekleştiğini kaydetti. Kulplu, "Tüm parti binalarımızda açık bir çalışma yürütülüyor. Bu baskınlarla son günlerde HDP'yi kapatmaya yönelik malzeme çıkartmaya çalışıyorlar. Ama ne yapsalar faydasız çünkü HDP demokrasi mücadelesini her geçen gün yükseltmeye devam ediyor. En önemlisi de 24 Haziran seçimlerinde HDP, 4 milletvekili ile bu kenti temsil etmeye hak kazanmıştır. HDP'nin başarısını hazmedemeyenler HDP'ye baskı uyguluyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
GÖZALTINDA ‘EŞBAŞKAN’ 
 
HDP'nin vermiş olduğu mücadele sonucunda eşbaşkanlık sisteminin yasallaştığını belirten Kulplu, “Bize 'sözde' diyerek eşbaşkanlık sistemini tartışmaya açıyorlar ama gözaltına alınırken eşbaşkan sıfatı ile gözaltı yapıp ifadelerimizi alıyorlar. Bunlar çelişki değil de nedir?" diye sordu.
 
'HDP DİZ ÇÖKMEZ'
 
HDP'nin 24 Haziran ve 31 Mart Yerel Seçimleri başta olmak üzere iktidarı her alanda yenilgiye uğrattığına dikkati çeken Kulplu, "Bunu bildikleri için HDP'yi kriminalize etmeye çalışıyorlar. Bunlar yetmezmiş gibi ekranlarda HDP'siz HDP'yi tartışıyorlar. Bu gelişmeler HDP'nin iktidarı zora soktuğunun göstergesidir. O yüzden herkes şunu bilsin ki HDP bugüne kadar boyun eğmedi yarın da eğmeyecektir. Bu halk kimsenin karşısında diz çökmedi. Bu halkın partisi de kimseye karşı diz çökmeyecektir. Halkımız ile birlikte demokrasi mücadelesini büyüteceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: MA