Aydın Kızılcaköylülerin direnişi sonuç verdi. Köylülerin kararlı direnişi sonrası jandarma ve JES şirketi çalışanları köy yakınındaki araziyi terk ettiler. Üç gündür süren olaylarla birlikte jandarma saldırısı eşliğinde yaklaşık 30 dönümlük alanı tel örgü içine alan şirket, dün itibariyle alandan çekildi.

İZİNLER TAMAMLANANA KADAR ÇİVİ ÇAKILMAYACAK

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, dün öğleden sonra köye gelen Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Arat köylülere şirket tüm izinleri tamamlayıncaya kadar araziye tek bir çivi daha çakılmayacağı sözünü verdi.

Vali Yardımcısının bu sözünün yanı sıra jandarma ve şirket elemanlarının alandan ayrılmasının ardından köylüler de küçük bir nöbetçi grup bırakarak köy içindeki nöbet çadırına döndü.

VALİ YARDIMCISI: JEOTERMAL MESELESİNİ TAM BİLMİYORUM

Vali Yardımcısına tarım arazilerinin içinde neden JES istemediklerini anlatan köylüler Aydın'ın birçok yerinde JES'lerden kaynaklı zararları bildiklerini, kendilerinin de aynı sorunları yaşamak istemediklerini söylediler. Köylülerin ısrarlı soruları karşısında kendisinin daha bir gün önce bu işle ilgilenmeye başladığını dile getiren Vali Yardımcısı Arat köylülerin dile getirdiği sorunları inceleyeceğiz sözünü verdi.

‘ÖLMEYE RAZIYIZ’

Vali Yardımcısının jandarma saldırısında kolundan yaralanan 77 yaşındaki Hatice Barlas “Siz neden gittiniz bu yaşta oraya” sözlerine tepki göstererek “Neden gitmeyeceğim. Bu topraklar bizim. Ben o kepçenin önüne yatacağım. O jeotermali yaptırmayacağız” dedi. Köylü kadınlarda “Ölmeye razıyız” dediler.

DİRENİŞE ZİYARETÇİ AKINI

Vali Yardımcısı köylülerin köy meydanındaki direniş çadırlarında da bir süre köylülerle sohbet etti. Dün Kızılcaköylülere destek için İzmir ve Aydın Baroları Çevre Hakları Komisyonları da direniş çadırını ziyaret ettiler. Bugün de Ekoloji Birliği bileşenleri, EGEÇEP, Söke ve Kuşadası Çevre Platformları Kızılcaköylüleri ziyaret edecek.

EKOLOJİ BİRLİĞİ: KIZILCAKÖYLÜLERİN YANINDAYIZ!

Ekoloji Birliği Aydın Kızılcaköylülerinin JES karşısındaki direnişine destek açıklamasında bulundu; köylülere dönük jandarma saldırısına tepki gösterdi. Ekoloji Birliğinin açıklaşası şu şekilde:

“Yapılmak istenen jeotermal elektrik santraline (JES) karşı direnen, köyünü, yaşam alanını, vatanını savunan Kızılcaköylülere 4 ve 5 Aralık 2018 günü güvenlik güçleri şiddet uygulayarak  müdahale etti. Son müdahale toma eşliğinde biber gazıyla yapıldı. İki gün süren müdahalelerde, biri  77 yaşında olan üç kadın hastanelik edildi. İlköğretim çağındaki çocukların bulunduğu bir ortamda çoğunluğu kadın savunmasız köylülere yapılan bu müdahale hukuka, vicdana ve devlet ciddiyetine tamamen aykırıdır.

Kızılcaköylülerin Anayasanın kendilerine verdiği sağlıklı çevrede yaşama hakkını korumak için yaptıkları haklı direnişe TOMA’yla - gazla karşılık verilmesi kabul edilemez.

Yapılmak istenen santralin ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) süreci henüz tamamlanmamışken, JES şirketi Güriş'ın santral alanını çitle çevreleyerek kameralar yerleştirmesi kanunlara aykırıdır. Güvenlik güçlerinin şirketin bu yasadışı işlemine engel olması gerekirken, buna karşı çıkan Kızılcaköylülere gazla haksız müdahalesini kabul etmiyoruz.

Bu olayın özeti; güvenlik güçleri ve bu güçleri yöneten kamu iradesinin Anayasal hakkını kullanan köylüleri değil, yasadışı işlem yapan şirketin çıkarlarını koruduğunun açıkça ortaya çıkmasıdır.

Ekoloji Birliği olarak bu durumu reddediyoruz. Kızılcaköylülerine yapılmış müdahaleyi ekoloji mücadelesi veren tüm yurttaşlara yapılmış sayıyoruz.

Biz, Türkiye çapında 60 dernek ve platformla yaşam alanlarını savunanların ortak sesi Ekoloji Birliği olarak, Kızılcaköylülerinin haklı mücadelesini destekliyoruz.

Güvenlik güçlerini şirketlerin değil halkın çıkarların korumaya davet ediyoruz.”

Kaynak: Evrensel