Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

İstanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Hrant Dink suikastı soruşturması kapsamında adliyede verdiği ifadede, Hrant Dink’in ilk olarak “sol faaliyetlerinden dolayı” fişlendiğini, daha sonra ise Agos gazetesi ile televizyon programları gibi faaliyetler nedeniyle hakkında toplanan bilgilerin kayıtlara geçirildiğini söyledi. Dink hakkında istihbarat birimlerinde dosyalar açıldığının ikinci kez ifadelere yansımasıyla, Dink suikastı davası avukatları, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na yazılı müracaatta bulunarak toplanan tüm bilgilerin soruşturma kapsamında istenmesini talep etti.

DİNK VE AGOS İSTİHBARAT KAYITLARINDA

“Şüpheli” sıfatıyla dün beş saat süreyle ifade veren ve İstihbarat Daire Başkanlığı’nda Hrant Dink ile Agos gazetesi hakkında açılan dosyalar bulunduğunu belirten Ali Fuat Yılmazer ifadesinde şunları söyledi: “İstihbarat Daire Başkanlığı arşivinde Hrant Dink ile ilgili açılmış dosya vardır. Benim hatırladığım kadarıyla başlangıçta Hrant Dink hakkında sol faaliyetlerinden dolayı bir fiş vardı daha sonra Agos ve Hrant Dink’in televizyon programları benzeri faaliyetleri nedeniyle bizim şubemizi de ilgilendiren bilgiler vardır ama şunu söylemek istiyorum, istihbarat değerlendirme projesi kapsamında dosyası vardır.”

EMNİYET’TE DE FİŞLENDİĞİ ORTAYA ÇIKMIŞTI

14 Ağustos 2014 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürlüğü’nde görev yapan S.İ de savcılığa verdiği ifadesinde, Dink ve Agos hakkında toplanan bilgilerin kayıtlara girdiğini söylemişti. S.İ ifadesinde, “…Hrant Dink ile ilgili olarak Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından gönderilen yazı ve F4 raporu bize geldikten sonra biz de azınlıklara baktığımız için Hrant Dink, Ermeni topluluğunun önde gelen ismi olduğu için ve aynı zamanda Agos gazetesinin genel yayın yönetmeni olması sebebiyle kayıtlarda Agos gazetesi ve Hrant Dink ile ilişki kurdurmak için gerekli notları ve kayıtları girdik, yani bilgisayarda Hrant Dink ve Agos gazetesi ile sorgulama yaptığımız zaman bu evraklar çıkacaktır…” şeklinde beyanda bulunmuştu.

Hrant Dink cinayetine ilişkin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan 15.02.2006 tarihli ve yine 08.04.2006 tarihli F4 haber raporlarında, Dink’e ait İDP numarasının 3248124 olarak kaydedildiği ortaya çıkmıştı.

TÜM BİLGİLER SAVCILIK’TAN İSTENDİ

Dink suikastı davası avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Demokrat Haber’e yaptığı açıklamada, Yılmazer’in verdiği ifadenin ardından ortaya çıkan fişleme ve dosya bilgilerinin istenmesini talep ettiklerini bildirdi. Avukat Bakırcıoğlu, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na yaptıkları yazılı müracaatta şu ifadelere yer verdi: “İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığına ayrı ayrı yazı yazılarak, Hrant Dink ve genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesine ilişkin yapılan tüm çalışmalar, toplanan bilgiler ve oluşturulan kayıtların istenmesini talep ederiz.”