Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin 2'si tutuklu 35 sanıklı davanın 12'nci duruşmasına 3'üncü gününde Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmaya, tutuklu sanıklardan eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer mazeret bildirerek, katılmazken, eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ise sonradan duruşmaya getirildi.

Dava kapsamında tutuksuz yargılanan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, İstihbarat Daire eski Başkanı Sabri Uzun ve Erhan Tuncel'in hazır bulunduğu duruşmaya, Yasin Hayal, Ogün Samast ile başka suçtan tutuklu Osman Gülber, Hamdi Ekvatan, Mehmet Ali Özkılıç, Mehmet Uçar ve Tamer Gürel Demirel ise Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bulundukları cezaevlerinden duruşmaya katıldı.

BARO AVUKATLARI ÇEKİLDİ

Dava sanıklarına İstanbul Barosu'ndan atanan avukatların çekilmesi üzerine yeni avukatların atandığı görüldü.

Komiser Yardımcısı Mehmet Uçar tutuklu bulunduğu Eskişehir Cezaevi'nden, sanık Baş komiser Hamdi Ekvatan ise tutuklu bulunduğu Gümüşhanede Cezaevi'nden SEGBİS sistemi üzerinden duruşmaya katılarak, savunma yaptı.

Sanık Hamdi Ekvatan ise cinayet döneminde Ali Fuat Yılmazer tarafından kurulan gizli C5 şubesinde mevzuat dışı çalışan şubede ırkçılık cinayetlerine bakmakla yükümlüğüydü.

İlk savunmayı cinayete ilişkin haber raporlarını gizlemek ile suçlanan 2006 yılında Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yapan Uçar yaptı.

İLK SAVUNMA UÇAR'DAN

Sanık Uçar, SEGBİS aracılığı ile savunmasına başlarken, sesin yankı yapması üzerine konuşmalar anlaşılmazken, hakkındaki tüm iddiaları reddetti.

Uçar, Mart 2006'da Trabzon'a atandığını belirtti. Eylül ayında ise Erhan Tuncel ile yapılan görüşmede yer aldığını söyleyen Uçar, görüşmede Mehmet Ayhan ile gittiğini ve araç kullandığını söyledi. Uçar, Dink cinayeti ile ilgili çalışma yapıldığını, Yasin Hayal grubunun takip edildiğini ne zaman öğrendiğini hatırlamadığını iddia ederek, Aralık ayında ise Trabzon'dan ayrıldığını ifade etti.

Mahkeme heyetinin Uçar'a, Ercan Demir ve Mehmet Ayhan'ın şubedeki muhbirlerle konuşulan telefonların kullanım usullerini sorması üzerine Uçar, "Tek telefon kullanılıyordu" diye yanıtladı. Uçar, Trabzon Emniyet İstihbarat Şubesinde aşırı sağı grupları izleyen 3 muhbirin olduğunu ve Erhan Tuncel'in de bunlardan biri olduğunu söyledi.

HAMDİ EKVATAN'IN AVUKATI DURUŞMADAN ÇEKİLDİ

Oruç'un savunmasının ardından sanık Hamdi Ekvatan'ın savunmasına geçildi.

Ekvatan'ın barodan atanan avukatının davadan çekilmesi üzerine yeni avukat barodan istenerek, duruşmaya ara verildi.

Kaynak: DİHA