Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin ana dava ile birleştirilen 26 kamu görevlisine yönelik açılan davada savunma yapan tutuklu sanık polis amiri Muhittin Zenit, "Dink'in öldürülmesi için birileri ateşi yaktı birileri de bu ateşi alevlendirdi. En çok da medya bu ateşe benzin döktü. Biz de devlet olarak bunu izlemişiz. Biz devlet olarak Dink'in öldürülmesine göz yummuşuz" dedi.

Hrant Dink'in katledilmesi ve olayda ihmali olan kamu görevlilerinin yargılandığı dava dosyalarının birleştirilmesi üzerine ilk duruşmanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde avukatların taleplerinin alınması ve sanık avukatlarının "reddi hakim" talebinin ardından tutuklu sanıkların savunmalarına geçildi.

Dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nde polis amiri Muhittin Zenit'in savunması dikkat çekiciydi.

Zenit savunmasında, "Dink'in öldürülmesi için birileri ateşi yaktı birileri de bu ateşi alevlendirdi. En çok da medya bu ateşe benzin döktü. Biz de devlet olarak bunu izlemişiz. Biz devlet olarak Dink'in öldürülmesine göz yummuşuz" dedi. 

DİNK’İ BİZ DEVLET OLARAK KORUYAMADIK 

Yasin Hayal'in adını ilk kez Erhan Tuncel'den duyduğunu ve Tuncel'den istihbarat bilgisi aldıktan sonra bunu gerekli yerlere bildirdiğini iddia eden Zenit, "Dink'i korumak isteyen bir polis memuru 15 aydır cezaevinde. Bana Dink'i korudum diye cezaevinde işkence ettiler. Kırık camlı odalarda kaldım. Dink’i biz devlet olarak koruyamadık. Dink; şerefli, namuslu, onurlu bir insandı. Onu devlet bu konuma getirdi, hedef yaptı. Biz onu koruyamadık. Biz devlet olarak onun öldürülmesine göz yumduk" ifadelerini kullandı. 

Zenit son olarak "Dink'in öldürülmesinden kim sorumluysa onlardan şikayetçiyim. Çünkü ben o öldürülmesin diye mücadele ettim, ancak onun öldürülmemesi için mücadele ederken şimdi cezaevindeyim" diye savunma yaptı.

2 TUTUKLU TAHLİYE EDİLDİ

Duruşmaya verilen aradan sonra, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin birleşen davalarda ara karar verilerek, tutuklu sanıklardan Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu tahliye edildi.

(Kaynak: Evrensel)