Mahkeme, Hrant Dink suikastin gerçekleştiği bölgedeki telefon görüşmelerinin tespit edilmesini reddeden TİB’in "özel hayat ihlalidir" mazaretini kabul etmedi
ve "istenilen bilgileri gönder" dedi.

Hrant Dink davasının görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Dink ailesi avukatlarının talebi üzerine, olay günü Saray Kumaşçılık önünde iki noktadan cep telefonuyla konuşan 4 şüpheli kişinin tespiti için bu mevkii kapsayan baz istasyonlarından yapılan tüm görüşmelerin bildirilmesi amacıyla TİB Başkanlığı’na yazı yazdı. 29 Temmuz’daki duruşmada mahkeme, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)’nın söz konusu yazıya olumlu cevap göndermediğini belirtti.

İstenilen bilgileri göndermeyen TİB, gerekçe olarak ise ‘Şüpheli ya da sanık olmayan çok sayıda kişinin görüşme kayıtlarının alınması anlamına geleceğini ve bunun da özel hayatın gizliliğinin ihlaline neden olacağını’ gösterdi. TİB’in söz konusu karar geri çekilsin talebi de reddedildi. Bunun üzerine TİB bir üst mahkeme olan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu ve ‘söz konusu talepleri içeren kararın kaldırılmasını’ istedi.

MAHKEME: ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ KAPSAMINA GİRMEZ

Vatan’ın haberine göre, TİB’in itirazını değerlendiren İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, oy birliği ile verdiği kararında, ‘özel hayatın gizliliğinin ihlal edileceği’ gerekçesini kabul etmedi. Mahkeme, TİB’ten istenilen söz konusu bilgilerin ‘özel hayatın gizliliği’ kapsamına girmediğini belirtti ve TİB’den istenilen belgelerin gönderilmesi gerektiğini belirtti.

KARAR TİB’E GÖNDERİLECEK VE BELGELER YENİDEN İSTENİLECEK

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi aldığı bu kararı davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de bu kararı TİB’e gönderecek ve talep ettiği bilgileri göndermesini isteyecek.