15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan görevden almalar ve tutuklamalarla birlikte Hrant Dink cinayetinin devletteki bağlantılarıyla ilgili soruşturmanın önü de açıldı. Dosyada en büyük ilerlemeyi sağlamasına rağmen daha önce bilinmeyen bir sebeple görevden alınan Savcı Gökalp Kökçü, tekrar Dink davası dosyasında görevlendirildi.

Al Jazeera Türk'ün haberine göre; İstanbul Adliyesi'nde darbe girişiminin ardından önemli değişiklikler yapılmaya devam ediyor. İrfan Fidan'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına getirilmesinden sonra, “terör” suçlarına bakan savcılığa da Gökalp Kökçü atandı.

Kökçü, 2007'den bu yana çözülemeyen Hrant Dink cinayeti davasında önemli ilerlemeler sağlayan bir savcıydı, ancak bir süre sonra bu görevden alınmıştı.

2007 yılında AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından, bunda rolü olan kamu görevlileri hakkında 2014 yılına kadar hiçbir işlem yapılmamıştı. Savcı Gökalp Kökçü, iddianamesinde Dink Cinayetine İstanbul Emniyeti'nde Gülen grubu kadrolarına yer açmak için bilerek göz yumulduğunu belirterek, 'yol verilen cinayet' nitelendirmesini yapmıştı.

BİNLERCE SAATLİK KAYIT İZLENMİŞTİ

Savcı Gökalp Kökçü, dosyayı ele aldıktan sonra Emniyet İstihbarat Dairesini 'resmi soruşturmacı' olarak görevlendirmiş, çalışmalar bundan sonra hız kazanmıştı. Geriye dönük veriler aylarca süren bir çalışmayla yeniden incelendi, binlerce saat kamera kayıtları kare kare izlendi.

Bu çalışmaların sonucunda pek çok yeni delil bulundu. Savcı Kökçü bu veriler ışığında 26 kamu görevlisi hakkında Aralık 2015'te dava açtı. Böylece kamu görevlilerini yargı karşısına çıkaran ilk savcı oldu.

JANDARMA BAĞLANTISI

İstihbarat Dairesi'nin elde ettiği yeni veriler Dink cinayetindeki 'jandarma bağlantısı'nı çok daha net çizgileriyle ortaya koyuyordu. Cinayet bölgesindeki HTS (Cep telefonu sinyalleri) kayıtları yeniden incelendi. İncelemeler sonucunda jandarma personellerine ait beş telefonun cinayet anında orada sinyal verdiği tespit edildi.

Ayrıca bu telefonların sürekli aradığı bir numarada belirlendi. O numara cinayetteki kilit isim olan yüzbaşı (şu anda Yarbay rütbesinde ve Ankara'da görevli) M.D. olay yerindeki jandarmaların sık sık aradığı Yüzbaşı M.D, dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat Müdürü'ydü.

Jandarma bağlantısı ortaya çıkmıştı, ancak savcı her nedense bu bağlantıyı içine koymadan hızlıca bir iddianame düzenledi. O dönem başsavcılık, Savcı Gökalp Kökçü'den bu bağlantıyı içerecek şekilde iddianameyi yeniden düzenlemesini istedi.

Ancak Savcı Kökçü iddianameyi Başsavcılığa aynı şekilde yeniden gönderdi. Bunu yaparken Jandarma ile ilgili bölümleri ayrı bir soruşturma olarak ele alacağını belirtti; jandarma dosyasını ayırdı.

OCAK 2016'DA DOSYA ELİNDEN ALINDI

Ocak 2016'da Savcı Kökçü başka bir göreve atandı, dosya kendisinden alındı. Bundan sonra da Dink cinayetine ilişkin jandarma bölümü uzun süre askıda kaldı.

DARBE GİRİŞİMİ KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Kökçü'nün görevden alınmasının ardından, Dink dosyası uzun sure Terörden Sorumlu Başsavcı Vekili İrfan Fidan'ın uhdesinde kaldı. Bu dönemde dosyada da hiçbir gelişme yaşanmadı. Aylardır dokunulmayan soruşturma dosyası, 15 Temmuz darbe girişimi ile yeniden gündeme geldi.

Darbe girişiminin sonrasında önemli gelişmeler oldu.

Terör suçlarından sorumlu başsavcı vekili İrfan Fidan, geçtiğimiz gün HSYK tarafından İstanbul Başsavcısı olarak görevlendirildi. İrfan Fidan da Savcı Gökalp Kökçü'yü Terör Suçlarından Sorumlu Savcılığa atadı. Böylece Dink soruşturması yeniden Kökçü'ye verildi.

3 JANDARMA GÖZALTINA ALINDI

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Jandarmada yapılan tutuklamalar, bu konudaki ifadelerin de artık alınabilmesi için uygun bir ortam hazırladı. Nitekim 27 Temmuz günü ikisi İstanbul'da (bir astsubay, bir uzman çavuş) biri Trabzon'da (astsubay) olmak üzere üç Jandarma personeli gözaltına alındı.

Bundan daha önemli gelişme ise Dink cinayeti günü cinayet mahallinde jandarma personelinin sürekli telefon irtibatı içinde bulunduğu Jandarma Yüzbaşı M.D. ( şu anda yarbay rütbesinde) gözaltına alındı.

Yarbay M.D. önce Ankara'daki darbe soruşturmaları kapsamında gözaltına alınmıştı. Yarbay M.D'nin dosyası, Dink cinayetinin şüphelileri arasında da bulunduğu için İstanbul'a sevk edildi. İstanbul emniyetinde tutulan bu jandarmaların sorguları önümüzdeki günlerde Savcı Gökalp Kökçü tarafından yapılacak.