Hrant Dink davasında mahkemeye ulaşan Telekomünikasyon İletişim Dairesi (TİB) kayıtlarında 5 kişinin sanıklarla irtibatlı olduğu iddia edildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın 24. duruşması başladı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Yasin Hayal ile Erhan Tuncel cezaevinden getirildi. Hayal ve Tuincel, hakim ve savcıların kullandığı protokol kapısından adliyeye alındı.

DİNK AİLESİNDEN ŞOK TİB AÇIKLAMASI

Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin, “TİB tarafından gönderilen 6 bin 235 görüşme ve 9 bin 300 numaranın yer aldığı kayıtlarda, mahkemenizde yargılanmakta olan sanıklarla irtibatlı herhangi bir kişinin olmadığı bilgisi doğru değildir" dedi.

“5 NUMARANIN SANIKLARLA İRTİBATINI TESPİT ETTİK"

Bu kayıtlarda bulunan kimi telefon numaraları ile dosya sanıklarının doğrudan irtibatının tespit edildiğini vurgulayan Çetin, “Dosyamız sanıklarından Mustafa Öztürk ve Salih Hacısalihoğlu ile doğrudan irtibatlı olan ve çok sayıda görüşme yaptığı tespit edilen numaraların olay günü ve saatinde olay yerinde olduğu, olay günü bazı görüşmeler yaptıkları tespit edilmiştir" diye konuştu. Çetin, “Olay günü bölgede bulunan 5 kişinin veya numaranın sanıklarla doğrudan irtibatlı olduğu ve olay gününden önce değişik tarihlerde değişik kereler görüşme yaptıkları ortaya çıkmıştır" dedi.

“SANIK ÖZTÜRK İLE 19 KERE GÖRÜŞEN X NUMARA OLAY YERİNDE TESPİT EDİLDİ"

Avukat Çetin, sanık Mustafa Öztürk ile ilgili tespitlerini şöyle açıkladı;

“X numaradan, davanın sanıklarından Mustafa Öztürk ile 22 Ekim 2005-27 Ocak 2007 tarihleri arasında muhtelif zamanlarda 19 görüşme yapıldığı dosyamızdaki mevcut belge ve kayıtlardan anlaşılmaktadır. Bu numaranın olay günü olay yerinde olduğu da TİB’ten gelen kayıtlarda açıkça görülmektedir."

“OLAY YERİNDEN ARANAN 14 NUMARA DA SANIKLARLA İRTİBATLI"

Avukat Çetin, olay yerinde olmamakla birlikte, olay yerinden aranan 14 kişinin de yine sanık ve şüphelilerle irtibatlı olduklarını tespit ettiklerini de vurguladı.

"EMNİYET ‘DELİL KARARTMA ISRARINI SÜRDÜRÜYOR"

Avukat Çetin açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu kadar kısa zamanda ve çok hızlı bir biçimde tarafımızca yapılan bir çalışmada dahi elde edilebilen sonuçların teknik olanaklar bakımından çok gelişmiş olduğunu bildiğimiz emniyet birimlerince nasıl görülemediğini ve bunun doğru bir bilgi imiş gibi savcılığa nasıl rapor edildiğini bir hata olarak değerlendirmek asla mümkün değildir. Bu kayıtlara ulaşmamızın çok zaman aldığı ve zor olduğu gerçeği ile İstanbul Emniyeti’nin bu kayıtlardan hiçbir veriye ulaşamadığı şeklindeki açıklamasını birlikte değerlendirdiğimizde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün yargı makamlarını yanıltma, delil karartma, maddi gerçeğin ortaya çıkmasını engelleme yönündeki tutumunu ısrarla sürdürdüğünü not etmek gerekir.

“GÖRÜNTÜLERDEKİ ŞÜPHELİ ŞAHIS İNCELENSİN"

Hrant Dink’in öldürüldüğü gün şüpheli görünen bir şahsın Akbank önünde saat 14.53 ve Saray Kumaşçılık önünde saat 11.16’da cep telefonuyla konuştuğunun güvenlik kameralarından göründüğünü hatırlatan Çetin, “Şüpheli şahsın telefonda görüştüğünden emin olunan andan geri ve ileriye doğru 3 dakikalık zaman diliminde telefon görüşmesi yapan numaraların da listesi çıkarılmıştır. Daha ayrıntılı bir inceleme yapabilmek ve varılan sonuçları netleştirmek için şüpheli görüşmelerin yapıldığı numaraların HTS dökümlerinin incelenmesi, bu numaraların hangi mobil telefon cihazlarında kullanıldığının tespit edilmesi, GSM operatörlerinin baz istasyonları haritalarının temini gerekmektedir" dedi.

“SANIKLARLA İRTİBATI TESPİT EDİLEN NUMARALARIN HTS DÖKÜMLERİ İSTENİLSİN"

Çetin, duruşmada taleplerini şöyle sıraladı:

“Sanıklarla irtibatı tespit edilen numaraların, olay tarihinden geriye doğru 5 ay ve ileri doğru 1 aylık süreye ait HTS dökümlerinin istenmesini, şüpheli görüşmelerin bölgede hangi noktalarda yapıldığının tespiti açısından olay tarihinde bölgede bulunan baz istasyonlarının yerlerini ve açılarını gösteren haritaların istenmesini talep ediyoruz."

Hrant Dink davasında mahkemeye ulaşan Telekomünikasyon İletişim Dairesi (TİB) kayıtlarında 5 kişinin sanıklarla irtibatlı olduğu iddia edildi.

Bugünkü duruşmaya damga vuran bir diğer olay ise Yasin Hayal'in ifadeleriydi.

"BENİ YOKEDECEKLER."

Duruşmada söz alan Yasin Hayal ise savunmasında ilk kez kullanıldığını öne sürdü ve 'Korkuyorum. Gardiyanlar beni tehdit ediyor' iddiasında bulundu.

Hayal konuşmasında şu iddialarda bulundu:

''Ciddi saldırıya uğruyorum. Gardiyanlar tehdit ediyor. Beni kullanan devlet beni yok edecek.

Şu saatten itibaren isyan başlatıyorum. Şartlarımı yazılı veriyorum. Şartlarım yerine gelinceye kadar isyanım sürecek. Devlet beni bu cinayette kullandı ve şimdi beni yok etmeye çalışıyor. Başıma birsey gelirse sebebi Türkiye Cumhuriyeti'dir.

Bu olaylar olduğunda ben 20-25 yaşında bir çocuktum. Yoksul bir ailenin çocuğuyum. Erhan Tuncel dışarıda iken bana giyecek yiyecek para veriyordu. 'İlerisi güzel olacak, çok güzel işler yapacağız' dediler. Ben BBP Alperen ocaklarında Erhan'ı tanıdım. Erhan'ın devletle çalıştığını sonradan öğrendim. BBP'nin hürmetine kendisine sadıktım. Erhan Tuncel BBP Alperen ocaklarının başkanıydı. Ben ona güvenerek bu işlere girdim. Her an benim cesedimle karşı karşıya kalabilirsiniz. Otopsi falan yapmayın katilim bellidir.''

"HRANT'IN ARKADAŞLARI" ADLİYEYE YÜRÜDÜ



Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davanın 24. duruşması başladı. Duruşma öncesi Beşiktaş Meydanı'nda toplanan “Hrant'ın Arkadaşları" grubu adliye önüne yürüdü.

"ÖLDÜR DİYENLER YARGILANSIN"

Duruşma öncesi Beşiktaş Meydanı'nda toplanan aralarında Dink'in eşi Rakel, BDP milletvekili Sebahat Tuncel, Profesör Gencay Gürsoy, İşadamı Osman Kavala, gazeteci Oral Çalışlar'ın bulunduğu 200 kişi buradan 'Hrant için adalet için', 'Affetmeyeceğiz" yazılı pankart ve dövizlerle adliyeye yürüdü. “Cemil Çiçek, Celalettin Cerrah, Muammer Güler, öldür diyenler yargılansın" sloganları atarak Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önüne gelen grup burada bir basın açıklaması yaptı. Her duruşma öncesi “Hrant'ın Arkadaşları" grubundan farklı bir ismin yaptığı açıklamayı bu kez, yazar Aydın Engin yaptı.

"ADALET İÇİN DİMDİK AYAKTA HRANTLARIZ"

Açıklamada; "Beş yılın sonuna yaklaştınız. Bizler değil siz. Beş yıl boyunca gerçek katilleri, O'nu aramızdan kalleş bir pusuyla çekip almak için tuzak kuranları, cinayete giden yolun kanlı taşlarını döşeyenleri devlet kalkanının ardında gizlediniz. Beş yıl boyunca delilleri kararttınız; gerçek katilleri günışığına çıkaracak kanıtları gizlediniz, sakladınız. Beş yıl boyunca önümüze üç beş tetikçi çıkardınız ve bununla yetinmemizi istediniz. Tam beş yıldır bunu sinsi, soğuk bir inatla sürdürdünüz. O'nun ardından yürüyen yüzbinler, O'nun ardından ağlayan milyonlar sizleri etkilemedi. Soğumuş yürekleriniz hiç kanamadı. Adaletin devleti size çok uzak. O yüzden bizlere devletin adaletini göstermeyi yeğlediniz. Gördük. Beş yıl boyunca sadece bunu gördük. Artık beş yılın sonuna yaklaştınız. Biz değil siz. Bizler genç ve yaşlı, kadın ve erkek Hrantlarız. Beş bin yıldır adalet arayan büyük insanlığın çocuklarıyız. İçimizden birini, Hrant Dink'i pusu kurup öldürdünüz, saflarımızdan çekip aldınız. Ama bilin ki biz çokuz. Biz yedi iklim dört bucakta ve adalet için dimdik ayakta Hrantlarız. Bugün beş yılın neredeyse sonu ve 24. duruşma günü. Hâlâ tek adım atmadınız, hâlâ gerçek katilleri saklamaktasınız. Ama bilin ki bizler, biz Hrantlar çok sabırlı ve çok inatçıyız. Beş değil doksan beş yıl bile geçse ellerimiz gerçek katillerin ve onları koruyup kollayan sizlerin yakasındadır. Bugün, bu meydanda bir kere daha haykırıyoruz. Sesimiz kulaklarınızda çınlayacak ve uykularınız kaçacak. Duyun işte sesimizi" denildi.

Grup yapılan açıklamanın ardından duruşma bitimine kadar nöbette olacaklarını söyleyerek beklemeye başladı.

17 OCAK KARAR GÜNÜ

Duruşma 17 Ocak'a ertelenirken, Mahkeme Heyeti Başkanı Rüstem Eryılmaz, duruşmada davaya ilişkin karar verebileceğini belirtti ve tüm avukatlara duruşmada hazır olmaları uyarısında bulundu.

Davada Erhan Tuncel cinayeti organize etmekle, Yasin Hayal ise tetikçi Ogün Samast'ı azmettirmekle suçlanıyor.

Tuncel, McDonalds'ın bombalanması olayının faili Yasin Hayal’i polise teslim ettiği için, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek tarafından yardımcı istihbarat elemanı yapılan bir sanık. Aynı zamanda, Dink'in öldürüleceği yönündeki bilgileri istihbarat elamanı olarak polise bildiren bir isim.

Cinayetin tetkiçisi Ogün Samast ise suç tarihinde 18 yaşından küçük olduğu için çocuk mahkemesinde yargılanıyor.