Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davanın duruşmasına devam edildi. Kamu görevlilerinin yargılandığı davanın ikinci gününde devam eden duruşmada davanın sanıklarından, halen İstihbarat Daire Başkanı olan Engin Dinç’in sorgusu devam etti.

Mahkeme heyeti ve avukatların sorularını yanıtlayan Dinç’in savunması tamamlandı.

Engin Dinç, Hrant Dink cinayeti öncesinde üzerine düşen görevi yaptığını savundu, diğer sanıklarla tartıştı.

YILMAZER’İN SORULARINA ‘BENİ ÇEKMEYE ÇALIŞIYORLAR’ YANITI

Tutuklu sanık Ali Fuat Yılmazer, cinayet öncesinde cinayetin azmettiricisi olan Yasin Hayal’in tetikçi olarak Zeynel Abidin Yavuz bilgisine sahip olduğunu ve neden bu bilgiyi raporlara geçmediğini sordu. Dinç, buluşmayı yapan polis memurlarının bunu raporlara yazması gerektiğini söyledi.

Yılmazer, Engin Dinç’in cinayetten sonra yaptığı telefon görüşmelerini, Trabzon İstihbarat Şube Müdürü yerine neden Muhittin Zenit’i aradığını ve Dink cinayetinin olduğu gün, cinayetten önce Jandarma görevlilerinden Metin Yıldız’la neden telefonda görüştüğünü sordu. Dinç, beraber çalıştıkları için Zenit’i tanıdığını, o yüzden aradığını söyledi. Dinç, Ali Fuat Yılmazer’in sorularına ilişkin “Beni bir yerlere çekmeye çalışıyorlar” dedi.

Yılmazer, “Eğer Trabzon Terörle Mücadele Şubesine yazı yazsaydınız ben bugün tutuklu olmazdım” dedi.

AKYÜREK: ‘DİNÇ, İSTANBUL’U ARAYACAKTI’

Dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ise “Ses getirecek eylem” ifadesinin yer aldığı notun kendisine ulaştığını söyledi. Kendilerine yapılan bilgilendirmenin Engin Dinç tarafından İstanbul ile paylaşılacağının, Dinç’in İstanbul’u telefonla arayacağını söyledi.

Avukatın “Yapılan görüşmede Hrant Dink’in öldürülmesine dair elinizde olan bilgiyi İstanbul ile paylaştınız mı” şeklindeki sorusuna Dinç ile Akyürek, “Biz elimize gelen bilgiyi aynı şekilde aktardık” dedi.

CERRAH: ‘NEDEN VALİYE BİLDİRMEDİNİZ?’

Akyürek’in ardından halen Vali olarak görev yapan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, söz konusu istihbaratın neden Vali’ye bildirilmediğini sordu. Cerrah, “Hrant Dink gibi birinin öldürüleceği bilgisini Vali’ye bildirmek zorundasınız. Benim ilimde böyle bir olay olsa o ilin emniyet müdürü ve istihbarat şube müdürünü açığa alırım. Eğer bu bilgi Emniyet Müdürüne bildirilmiş ve Emniyet Müdürü İstanbul’a bildirmemişse bu suçtur” diye konuştu.

Cerrah, “Dinç, ‘önemli’ diyor, daire başkanlığına öldürüleceğini yazıyor, İstanbul’a ise ‘eylem’ diye yazı yazıyor. Böylesine önemli bir olayda planlı operasyon dosyası açılmalı ve savcılık dahil edilmeliydi. Neden bunu yapmadınız” diye sordu.

Dinç ise Hrant Dink’in İstanbul’da yaşadığını eylemin İstanbul’da yapılacağı için Trabzon’da il emniyet müdürü ve valiye iletilmeyeceğini söyledi.

UZUN VE DİNÇ TARTIŞMASI

Cerrah’ın ardından söz alan dönemin Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı sanık Sabri Uzun da Dinç’e, “Benim ile ilgili bir telefon muhaberesi olmuş mudur?” dedi. Dinç ise, “Ben de bu soruyu hangi amaçla sorduğunu öğrenmek istiyorum. Aramadım” ifadesinde bulundu.

Uzun, “Ben 2015 yılından önceki soruşturmanın hiçbirisini kabul etmiyorum. Onların hepsi cemaat soruşturmasıdır. Hukuk ile ilgisi yok” dedi.

TUNCEL, DİNÇ’E GÖNDERDİĞİ MEKTUBU OKUDU

Sanık Erhan Tuncel, “17 Şubat tarihinde sıralı amirler listesi çıkıyor mu? Bu doğru mudur?” diye sordu. Dinç ise soruya “Evet” yanıtı verdi. Tuncel, Dinç’e gönderdiği mektubu okudu. Tuncel, Hrant Dink’in vurulacağı bilgisini Türkiye’nin kendisinden öğrendiğini söyledi.

DURUŞMAYA PERŞEMBE GÜNÜ DEVAM EDİLECEK

Dinç’e soruların yönetilmesinin ardından mahkeme heyeti duruşmayı Perşembe günü devam edilmek üzere erteledi.

Perşembe günü Dinç'in ardından Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevi yapan Faruk Sarı’nın sorgusu yapılacak.