Dink cinayeti davasının savcısı Hikmet Usta, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “Ortada tahmin edilenden daha büyük bir terör örgütü var ancak bu delillendirilemedi” yönündeki kararını temyiz ederken cinayetle Ergenekon arasındaki bağlantıyı gösteren 12 delil olduğunu ileri sürmüştü.

Savcı Usta, Dink cinayetinin Ergenekon’un Trabzon hücresi tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürerek, Santoro cinayetinde kullanılan tetikçiyle Ogün Samast arasındaki benzerliğe işaret etmişti.

Malatya Zirve Yayınevi cinayetlerinin de aynı yapı tarafından gerçekleştirildiğini savunan Usta, “Kaos hedefleyen yapının kullandığı tetikçilerin portresi ve eylemlerin amacı aynı” görüşünü ileri sürmüştü. Savcı Usta’nın, Dink cinayetinin Ergenekon tarafından işlendiği iddiasına gösterdiği bazı “deliller” şunlardı:

SUİKAST KAFES’TE GEÇİYOR

- Ergenekon kapsamında açılan Kafes Eylem Planı iddianamesine göre planda, “Rahip Santoro, Malatya Zirve Yayınevi ve Hrant Dink operasyonları sonrasında, Türkiye’de yaşayan gayrimüslimlerin irticai grupların hedefinde olduğu yönünde kamuoyu oluşmuş” ve “Hrant Dink cinayeti sonrasında, geniş bir kitle tarafından, Hepimiz Ermeni’yiz, hepimiz Hrant ‘ız şeklindeki sloganlarla Hrant Dink ve Türkiye’de yaşayan gayrimüslimlere sahip çıkılmıştır” ifadelerinin yer alması.

VELİ KÜÇÜK TEHDİT ETTİ

- Birinci Ergenekon iddianamesindeki cinayetin Ergenekon eylemlerine benzediği tespiti, Samast’ın cezaevinde geceleri, kullanıldığını söyleyerek bağırıp çağırması ve Dink’in avukatı Erdal Doğan’ın, Dink’in Veli Küçük tarafından tehdit edildiğini söylemesi.

- Veli Küçük ve dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz arasındaki ilişki.

- Ergenekon sanığı avukat Fuat Turgut’un, Yasin Hayal’in de avukatlığını yapması.

- Kemal Kerinçsiz’in 9 Ocak 2008’de Veli Küçük ile yaptığı telefon konuşmasında Küçük’ün haklarında yapılan bir suç duyurusu ile ilgili “Bir netice çıktı mı? Bıktık şu Dink denen heriften yahu” sözlerine, Kerinçsiz’in “İyi de paşam Allah’tan bunlar bir tezgah kurmadılar. Bu yakalanan çocuklara iki kelime konuştursalardı tamamdık” diye karşılık vermesi.

SANIKLARLA İRTİBATLARI VAR

- Dink cinayeti şeması olarak bilinen şemada Ergenekon sanıkları Veli Küçük, Levent Göktaş, Levent Temiz ve Kemal Kerinçsiz’in Dink cinayeti sanıklarıyla irtibatlı oldukları iddiası.

- Birinci Ergenekon iddianamesinde sanık Muhammet Yüce’nin bir telefon konuşmasında, “Ogün’ün hesabında trilyon varmış. Ya a..na koyam bunlar Dink’i hallettiler hiçbir si..m olmadı, ne akrabaları ne çevreleri hepsi kahraman oldu çıktı a..na koyam. Biz ona diyek ki gelin biz Orhan’ı dökek” demesi.

- Aynı iddianame sanığı Selim Akkurt’un bir telefon görüşmesinde, “Orhan Pamuk var onu halledecez, 2 trilyon alacaz hazırlıkları yapacaz. Hrant Dink’i vuranlarla da Halil görüşmüş, Sedat Peker, Alaattin Çakıcı arkamızdalar. Emniyet Müdürü ve savcıyla da bu hafta görüşeceğiz, sen hazırlıklı ol” sözleri.

- Ergenekon sanığı Ümit Sayın’ın Sevil Atasoy’la internet üzerinden yazışırken “Hrant Dink bizim savaştığımız adam, o yazıyı bana yollayın. Grup izindeymiş, önümüzdeki hafta devredeler” diye yazması.

- Dink’i İstanbul Valiliği’nde tehdit edenlerden birinin Ergenekon sanığı MİT mensubu Özel Yılmaz olması.

- İkinci Ergenekon iddianamesinde sanık Sinan Aygün’ün kaleme aldığı notlarda X isimli şahsın, her iki olayda da düğmeye basan kişinin Veli Küçük olduğunu belirttiği iddiasının yer alması.