Hrant Dink suikastı davasında ifadeleri alınması gereken 7 tanıktan sadece birine ulaşıldı. Trabzon’da ulaşılan tek tanık ise sadece sanıklardan Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal’in arkadaşı olduğunu belirterek, cinayet hakkında bilgisi olmadığını söyledi.Ergenekon ile Dink cinayeti arasındaki bağlantı iddiasının netleşmesi için beklenen HTS raporları mahkemeye ulaştı. Raporlar bugünkü duruşmanın ardından Emniyet’e gönderilerek, Ergenekon ve Dink cinayeti sanıkları arasında telefon irtibatı olup olmadığı konusunda nihai araştırma yapılacak.

Dink cinayeti davası duruşmasına İstanbul 14. Ağır Ceza’da bugün devam edilecek. Daha önce mahkemeye başkanlık yapan Erkan Canak’ın emekli olmasının ardından mahkemeye Rüstem Eryılmaz başkanlık yapacak. kapsamında ‘tanık’ sıfatıyla ifadeleri istenen 7 kişiden sadece birine ulaşılabildi. Diğer tanıklarla ilgili yapılan araştırmada, kimisinin yurtdışında olduğu ve kimisinin de adresinin tespit edilemediği şeklinde bilgilendirme yazıları mahkemeye ulaştı. Tanık olarak ifadesi alınan ve Trabzon’da yaşayan S.R. adlı kişi ise Osman Hayal’in arkadaşı olduğunu ve Dink cinayetiyle ilgili hiçbir bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Geçen duruşmada, İstanbul Emniyeti’nden gelen yazı ve şemada yer alan 56 kişiden 6’sının Ergenekon sanığı olduğu belirtilmişti. Yazıda, bu 6 kişinin emekli Tugeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz, emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin, binbaşı Erbay Çolakoğlu ile Levent Temiz olduğu kaydeBu sanıkların Dink sanıklarıyla telefon irtibatlarının olup olmadığının belirlenebilmesi için HTS raporlarının Emniyete gönderilmesi istenmişti. TİB’den mahkemeye ulaşan HTS raporları bugün Emniyet’e yollanacak ve her iki dava sanıklarının irtibatlarıyla ilgili nihai tespit yapılacak. İrtibat çıkması halinde 6 Ergenekon sanığının ifadesi alınacak.

Soruşturma sırasında ifadeleri alınan tanıkların dava sürecince izine rastlanılamadı. Mahkeme en son bu tanıkların bulunabilecekleri il mahkemelerine yazı yazarak tanıkların adreslerinin tespitini istemişti. Adres tespitinin ardından bu tanıkların Dink davasına bakan mahkeme huzuruna çıkarılması bekleniyordu. Bu tanıklar arasında Mesut Kadri, cinayetten önce katil zanlısı Ogün Samast’ın İstanbul’da buluştuğu kişi olduğu, tanık Cemal Yıldırım’ın yine cinayetin görgü tanıklarından olduğu, Emsali Çakmakçı’nın yine İstanbul’da görgü tanığı olduğu, Ergün Çağatay’ın ise Yasin Hayal’in arkadaşlarından olduğu belirtiliyor.

Mahkemenin, 2010 Aralık ayında bu tanıkların izini sürmek için Trabzon, Rize, Ankara, Bayburt ve İstanbul’daki adliyelere gönderdikleri yazılara gelen cevaplarda bu kişilerin adreslerine ulaşılamadığı bildirildi.

STAR