Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni iken öldürülen Hrant Dink'in ailesi, cinayette kamu görevlilerinin de sorumlulukları bulunduğu ögerekçesiyle, dava açılması istemiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.

 

Dink ailesinin avukatları tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) raporuna değinildi.

 

Dilekçede, ''Kamu görevlileri cinayetin faili olabilir. Bu yüzden, onlar cinayetten ötürü soruşturulurken, 'azmettirme', 'cinayete yardım', 'kasten adam öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi', ‘suçları göz önüne alınmalı'' ibarelerinin raporda yer aldığı belirtildi.

 

Trabzon emniyeti ve jandarmasının cinayet planlarını bildiği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstihbarat Daire Başkanlığı'nın da cinayetten haberdar olduğu savunulan dilekçede, Trabzon'daki kamu görevlilerinin, Yasin Hayal'in cinayet hazırlıklarını takip etmediği ve raporlaştırmadıkları savunuldu.

 

Kamu görevlilerinin, Yasin Hayal ve üyesi olduğu örgütün hazırlıklarını tamamladıklarını, silahı dahi temin ettiklerini bildikleri halde, cinayeti önlemek için operasyon yapmadığı belirtilen dilekçede, İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün de Dink'e yönelik tehditleri bildiği halde koruma tedbiri almadığı ifade edildi.

 

Dilekçede, Dink cinayetini işleyen örgütün yönetici veya üyesi olan, bu örgüte TCK'daki ''faillik'', ''yardım etme'', ''azmettirme'' ve ''kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi'' suçlarını işleyerek iştirak eden kamu görevlileri hakkında dava açılması talep edildi.