İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında, 1 Mayıs gösterisinde gaz bombasıyla yaralanan Dilan Alp’in yürüyüşe molotofkokteyliyle katıldığını iddia etti. İstanbul Emniyeti de Dilan Alp’in gösteri sırasında çekilmiş fotoğraflarını basına dağıttı.

Fakat Dilan’ın tesadüfen bir televizyon kanalınca çekilmiş görüntüleri de ortaya çıktı. Bu görüntülere yakından bakıldığında elinde sirke şişesi olduğu görüldü. Sirke genelde yoğun biber gazına karşı kullanılıyor.

"HER TARAF DEMİR BİLYE DOLU"

CNN Türk’te ekrana çıkan Vali Mutlu, polisin elde ettiği görüntüleri izlettirerek, 17 yaşındaki Dilan Alp’in elinde molotofkokteyli olduğunu iddia etti. Mutlu, “Dilan’ın eline molotofkokteyli verenler suçludur” dedikten sonra şöyle devam etti:

“İstanbul’un her tarafı cam ve demir bilyelerle dolu. Bunların elinde sapan var, molotof var. Şimdi bizim çocuklar bu bilyeyi alıp oynaması gerekirken sapanla polis memuruna atacak, polis memuru beyin ameliyatı olacak. Şu anda hastanede yatıyor polis memuru çocuğumuz. Bütün bu yaralıların, Dilan’ın ve Meral’in yaralanmasının nedeni onları provoke edenlerdir, onlara bu çağrıları yapanlardır. Biz çocuklara acıyoruz ve seviyoruz. Ben doğru olanı yapan bir idareciyim. Faşist ithamını kabul etmem. Susacak da değilim. Asıl sıkıntı yaşatanlar benim verdiğim karara riayet etmeyenlerdir. Verdiğim karara uymazsınız çıkıp meydanlara çağrı yaparsanız bu yaralanmalar ortaya çıkar.”

EMNİYET BASINA DAĞITTI

Vali Mutlu’nun izlettirdiği görüntüler İstanbul Emniyeti tarafından da basına dağıtıldı. Emniyet’ten yapılan açıklamada, “Çeşitli marjinal sol gruplar tarafından güvenlik güçlerine havai fişek, molotofkokteyli, sapanlı, demir bilye ve somun kullanılarak ve taşlı saldırılarda bulunulmuştur” denildi. Dilan Alp’in, 1995 doğumlu olduğu, Söz dergisi (TDP Türkiye Devrim Partisi) ile birlikte hareket ettiği, yaralanması sonucunda örgütler tarafından sahiplenildiği, yakın zamanda örgüt içerisinde faaliyet yürütmeye başladığı iddia edildi. Meral Dönmez’in polise taş atarken çekildiği iddia edilen görüntüler de basına dağıtıldı.

SİRKE, GENELLİKLE GAZ ATILMASI SONRASI YÜZÜ YIKAMAK İÇİN KULLANIYOR

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Vali Mutlu ile İstanbul Emniyeti’nin molotofkokteyli olduğunu iddia ettiği bu görüntü, tesadüfen olayları görüntüleyen bir televizyon kamerasına da takılmış durumda. Bu görüntülere yakından bakılınca Dilan Alp’ın elinde sirke şişesi olduğu görülüyor. Sirke göstericiler tarafından genellikle gaz atılması sonrası yüzün yıkanması için kullanılıyor.