Kamu Denetçiliği Kurumu Gezi Parkı direnişi esnasında polisin kullandığı gaz bombaları hakkında ilk kararını verdi ve polisi kusurlu buldu.

Milliyet'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre, idarenin kusurlarını saptamak, kurum ve kuruluşları bu kusurları tazmin etme konusunda uyarmak amacıyla kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Gezi Parkı protestoları süresince de tartışılan gaz bombası kullanımı konusunda ilk kararını verdi.

POLİSİN DAVRANIŞI: 'DENGE ÜSTÜ DAVRANIŞ'

Ombudsmanlık olarak da bilinen kurum, 1 Mayıs’ta İstanbul’da yaşanan olaylarda gaz kapsülü ile başından vurulan ve günlerce yaşam mücadelesi veren Dilan Alp için yapılan başvuruda, polisi kusurlu buldu. Detayları kamuoyuna açıklanmayan kararda, polisin davranışı için “orantısız güç” yerine “denge üstü davranış” ifadesinin kullanıldığı bildirilirken, bu ifadenin gerekçeli kararda yer ayıp almayacağı henüz bilinmiyor.

TAZMİNAT HAKKI DOĞDU

Karar, Gezi Parkı sürecinde gaz kapsüllerinin kurşun gibi kullanılmasıyla ilgili diğer olaylara da emsal olabilecek. KDK’nin kararı, mağdurlara tazminat hakkı yaratabilecek. İstanbul’da, valiliğin 1 Mayıs kutlamalarının Taksim’de yapılmasına izin vermemesi nedeniyle yaşanan olaylarda lise öğrencisi Dilan Alp, gaz kapsülüyle başından vuruldu.

Olayın ardından özellikle İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun, “Dilan’ın örgüt üyesi olduğu, marjinal grup üyesi olduğu, poliste kayıtlarının bulunduğu ve 1 Mayıs’taki çatışma içinde olduğu”na yönelik açıklamaları tepki çekti. Gündem Çocuk Derneği ise Kamu Denetçiliği Kurumu’na İstanbul Valiliği aleyhine başvuruda bulundu.

KARAR EMSAL OLACAK

KDK, başvuruyla ilgili incelemelerini tamamladı ve kararını oluşturdu. Alınan bilgiye göre, inceleme sırasında polisin güç kullanımının sınırları tartışıldı. Polisin olayda kusurlu bulunduğu ve “denge üstü davranış” sergilediği tespitinin yer aldığı karar, mağdurlar açısından açtıkları olası tazminat davalarında hak doğuracak ve ceza davaları için kanıt yerine geçebilecek. Kararın İstanbul Valisi ile ilgili bölümleri de açıklanmadı. Ancak karar Gezi Parkı sürecinde yaşananlar için de emsal oluşturacak.