Diyarbakır Sur'daki 67 gündür sokağa çıkma yasağını ve operasyonları askerin yönettiği ve "Bayrak-12 (Sur)" adı verilen operasyonun komuta kademesinde yer alan iki numaralı ismin, YAŞ tarafından "Tümgeneral" rütbesiyle terfi ettirileren, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı yapılan M. Ç. olduğu iddia edildi. M. Ç. kamuoyunda 13 köylünün öldürülmesinden dolayı hakkında açılan dava ile tanınıyordu.

DİHA’nın haberine göre, Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinin yarısını kapsayan 6 mahallede 2 Aralık'ta ilan edilen "sokağa çıkma yasağı" 67 gününe ulaştı. Bu süre zarfında 10 Aralık tarihinde verilen 17 saatlik ara dışında, farklı tarihlerde alınan ilave kararlarla abluka kapsamı genişletip, daraltıldı.

Edinilen bilgilere göre, 67 gündür süren operasyonun ismi, "Bayrak-12 (Sur) Operasyonu".

OPERASYONUN BAŞINDAKİ İKİNCİ İSİM: M. Ç.

İddialara göre, operasyonun başında yer alan en yüksek rütbeli isim ise 7'nci Kolordu Komutanı olan Korgeneral İ. Y.

Kolordu Komutanı İ. Y.'den sonra operasyonun askeri komutasında yer alan ikinci kişi ise kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Söz konusu o isim M. Ç.

Bayrak-12 (Sur) Operasyonu'nu Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı sıfatı ile yürüten M. Ç., 6 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleşen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile rütbesi Tümgeneralliğe yükseltilerek bu göreve atanmıştı.

Mardin'in Derik ilçesinde, İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yaptığı 1993-1994 yılları arasında 13 köylünün öldürülmesinden dolayı M. Ç. hakkında 11 Ekim 2012'de ailelerin şikayeti ile dava açılmıştı.

Hakkındaki birçok somut kanıt ve tanık anlatımlarına rağmen M. Ç. 21 Mayıs 2014 günü Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında beraat edince, aileler kararı Yargıtay'a taşımıştı.

M. Ç., yaptığı savunmasında, yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini, görev yaptığı o dönemde yasalar çerçevesinde hareket ettiğini iddia etmişti.

Kürt sorununun çözümüne dair kurulan masanın devrilmesi ardından yeni komuta kademesinin belirlendiği Ağustos ayındaki YAŞ toplantısında M.Ç. terfi ettirilerek Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı olarak tayin edilmişti.