Mardin’in Nusaybin İlçesinde haber takibi yaptıkları sırada kaldıkları eve yapılan baskın sonucu gözaltına alınıp tutuklanan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Meltem Oktay, yargılandığı davadan tahliye oldu. Oktay'a "yurt dışına çıkış yasağı" konularak davanın bir sonraki duruşması 8 Kasım'a ertelendi.

DİHA Muhabiri Meltem Oktay, Mardin’in Nusaybin ilçesi Çatalözü Mahallesi’nde kaldıkları eve 11 Nisan günü düzenlenen polis baskınında gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Meltem Oktay'ın, DİHA muhabiri Uğur Akgül ile birlikte yargılandıkları davanın ikinci duruşması Mardin 2. Ağır Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

"Silahlı örgüt üyeliği" ve "Örgüt propagandası" suçlamalarının delili yapılan haberleri nedeniyle yargılanan tutuklu muhabirimiz Meltem Oktay'ın getirilmediği duruşma salonunda diğer muhabirimiz Akgül ajans avukatları ile hazır bulundu.

OKTAY DURUŞMAYA GETİRİLMEDİ

Duruşma salonuna getirilmeyen Oktay'ın, yargılandığı dosya kapsamında savunmasını duruşma salonunda yapmak istediği için Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) sistemi ile duruşmaya bağlanmayı kabul etmediği öğrenildi.

Kimlik tespitinin yapılmasıyla başlayan duruşmada, yine dosyada bulunan tanıkların SEGBİS sistemi ile ifadeleri alındı. Tanıkların dinlenmesi sonrası ise, mahkeme heyeti iddia makamının talebini aldı. Savcı Oktay'ın tutukluluğunun devamını talep etti.

DİHA avukatı Avukat Resul Tamur ise yaptığı savunmasında Oktay'ın duruşmaya getirilmesi halinde hakkındaki tanık ifadelerini çürütecek bir savunma yapacağını, ancak salona getirilmediği için savunma yapamadığını söyledi.

Tanıkların hakkında verdikleri çelişkili ifadelere rağmen Oktay'ın gazeteci olduğunu kabul ettiklerine dikkat çeken Av. Tamur, yine hakkında kovuşturma aşamasında ifade veren Anadolu Ajansı muhabirlerinin de İstanbul'da alınan ifadelerinde Oktay ve Akgül'ü tanımadıklarını, öyle bir teşhis yapmadıklarını hatırlatarak Oktay'ın tahliye edilmesini istedi.

Taleplerin alınması sonrası duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, ardından Oktay'ın tahliye edilmesine karar verildiğini açıkladı.

Tahliye edilen Oktay'a "yurt dışına çıkış yasağı" konularak davanın bir sonraki duruşması 8 Kasım'a ertelendi.