HAKKARİ'de 1969 yılında Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının adına yaptırılan 'Devrimci Gençlik Köprüsü'nün 8 ay önce sökülen tabelasının yerine yazılan 'Ülkücü Gençlik, T.C Türkiye' yazıları tepkiye neden oldu.

 

Hakkari'de 42 Sivil Toplum Kuruluşu'nun içinde yer aldığı Emek ve Demokrasi Platformu Güçleri, köprünün sökülen tabelasını yeniden yerine asarken, yazılan yazıları da çimentoyla sıvayarak kapattı.

 

Hakkari’ye 20 kilometre uzaklıkta Zap Suyu üzerine 1969 yılında Deniz Gezmiş ve arkadaşları adına yaptırılan ve 1999 yılında bombalanarak yıkılması ardından Yazar Cezmi Ersöz’ün koordinasyonunda toplanan parayla yeniden inşa edilen 70 metre uzunluğundaki asma köprü, 2010 yılının Ekim ayında çeşitli sanatçı, aydınlar, Türkiye’nin çeşitli illerindeki üniversitelerden gelen öğrenciler ve çok sayıda kişinin katılımıyla açıldı. Köprünün girişine de 'Devrimci Gençlik Köprüsü' tabelası asıldı. Ancak, 8 ay önce kimliği belirsiz kişilerce bu tabela yerinden söküldü, tabelanın yerine ve kenarlarına da 'Ülkücü Gençlik, T.C Türkiye' yazıldı.

 

Bunun üzerine harekete geçen Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu Güçleri, köprünün her iki yanına yazılan yazıları çimento ile sıvayıp kapatırken, girişe de ikinci kez tabela astı. BDP’li Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, BDP Yöneticileri ve CHP Hakkari il Başkanının katıldığı Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişinin 40'ıncı yıldönümü nedeniyle de köprü üzerinde basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, 2 yıl önce inşa edilerek yeniden hizmete açılan Devrimci Gençlik Köprüsü ya da halk arasında Deniz Gezmiş Köprüsü olarak nitelendirilen köprünün faşist zihniyetlerin saldırına uğradığını söyledi. Akbulut, şöyle konuştu:

 

"Bugün Denizler'in katledilişinin 40'ıncı yılı. 40 yıl önce 'Ne kadar İstanbul, o kadar Hakkari' diyen devrimciler, Deniz'in yoldaşları halklar arasında kardeşlik köprülerini somutlaştıran anlamlı çalışmalar yaptılar. Devrimci Gençlik Köprüsü, ya da Deniz Gezmiş köprüsü bu anlamıyla Hakkarililer'in, Kürtler'in büyük anlam biçtiği bir değerdir. Bu değeri ayakta tutmak, yaşatmak, onu inşa etmek kadar anlamlıdır. Faşist zihniyetin saldırılarına her dönemde maruz kalmasının nedeni de bu anlamdadır. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın öncülüğünde 70'li yıların Türkiye devrimci hareketi, Mahirlerin ve İbrahim Kaypakkaya'nın mücadeleleri Türkiye'de tüm farklılıkların kardeşçe bir arada yaşamı için mücadele etti. 'Kahrolsun emperyalizm. Yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği' sloganıyla sembolleşen o dönemin mücadele geleneği ardından gelişen devrimci hareketin devraldığı miras bugün aynı kararlılıkla ama daha güçlü bir şekilde yürüyor."

 

Akbulut, devletin uyguladığı politikaların sadece Kürtlere değil, tüm Türkiye halkına zarar verdiğini de belirterek "Türkiye'nin çıkarının Kürtler üzerinde egemenlik kurma ve soykırım yürütme değil, Kürtlerle demokratik ulus içinde ortak vatanda yaşamak olduğunu verdiği mücadeleyle ortaya koyan Kürt halkı, Gezmiş'in 40 yıl önce temellerini attığı birlikteliği ileri aşamaya taşıyor. Bunu yaparken de sadece Türk ve Kürt halkının birlikteliğiyle değil, toplumun ötekileştirilmiş unsurlarını kapsayarak, solcusu, demokratı, Süryanisi, dindarları, farklı inançları bir çatı altında toplayarak 'Demokratik ulusu' inşa etmeye çalışıyor. Bizler Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri olarak bu mirası ve onu inşa eden devrimcileri saygıyla anıyor ve mücadelelerini yere düşürmeyeceğimizi, faşizme inat demokrasi, özgürlük ve halkların kardeşliği için omuz omuza mücadele edeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz."

 

Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu da Kürtçe yaptığı konuşmasında, Devrimci Gençlik adına yapılan köprünün üzerine yazılan faşist sözleri yazanları şiddetle kınadıklarını belirtti.