Isparta’da İl Özel İdaresi ile Kredi ve Yurtlar Kurumu arasında imzalanan anlaşmayla Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) yerleşkesine inşa edilen erkek öğrenci yurduna ‘Bediüzzaman Said Nursi’ adı verildi. İsmin iptali için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na başvuruda bulunuldu.

Ulusal Eğitim Derneği Isparta Şubesi Başkanı Mahmut Özyürek, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yaptığı başvuruda durumun Anayasa’nın 2, 10, 24 ve 174’üncü maddelerine aykırı olduğu kaydetti.

Anayasa’nın ‘Affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suç işleyen kişilerin adları kamu kurum ve kuruluşlarına verilemez’ maddesini hatırlatan Özyürek şöyle dedi: “Bölücülüğü, cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyet ve aydınlanma düşmanlığı tescilli Said Nursi’nin adının bir erkek öğrenci yurduna verilmesi kabul edilemez. FETÖ örgütü lideri Fethullah Gülen’in düşünsel olarak beslendiği ana kaynak Said Nursi’dir.” 

Binaya Nursi’nin isminin verilmesinin özgürlük, hak ya da hürriyet olarak da değerlendirilemeyeceğini savunan Özyürek dilekçesini şöyle sürdürdü: “Çünkü Anayasamız, ‘Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz’ demektedir. Bediüzzaman Said Nursi adının bakanlığınıza bağlı KYK Isparta erkek öğrenci yurduna verilme işleminin iptalini, iptal edilmediği durumda Anayasal haklarımızı kullanarak yargı yoluna başvuracağımızın bilinmesini ve gereğini arz ederiz.”