Üzerinden üç buçuk ay geçmesine rağmen Roboski Katliamı’nın faillerini ortaya çıkarmayan devlet, bir ayıba daha imza attı. Katliam yerine giden 5 kişiye ‘sınır ihlali’ gerekçesiyle 10 bin TL para cezası verdi.

 

Hazırladığı şiir kitabı için Roboski’ye giden Şair Abdurahman Adıyan, 34 yurttaşın katledildiği yeri görmek istedi. Bunun üzerine katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerden Faruk Encü, Ümit Encü, Nadir Encü ve Veli Encü köy muhtarını da bilgilendirdikten sonra Adıyan’a eşlik ederek olay yerine gitti.

 

Roboski’ye gidişte hiçbir engelle karşılaşmayan köylüler ile Şair Adıyan, dönüşte Gülyazı Karakolu askerlerince gözaltına alındı. Haklarında tutanak tutulan köylüler ve Adıyan sınırı geçmedikleri halde izinsiz olarak Irak’a geçtikleri gerekçesiyle 2’şer bin TL para cezasına çarptırıldı.

 

KARAKOLDA ŞİDDET GÖRDÜK

Konuya ilişkin konuşan Veli Encü, şunları söyledi: “Köylülerin öldürüldüğü yere gitmeye karar verdik. Yola çıkmadan önce köy muhtarına bilgi verdik ve muhtardan Karakol Komutanı’na haber vermesini de istedik. Muhtar aynı gün Karakol Komutanı’yla görüştüğü halde, bizim bölgeye gideceğimizi söylememiş. Biz yola çıkarken askerler gidişimizi gördü ve herhangi bir şey sormadı. Giderken bize karışmayan askerler döndüğümüzde, habersizce olay yerine gittiğimizi iddia ederek bizi gözaltına aldı. Karakolda fiili ve sözlü şiddete maruz kaldık. Daha sonra hakkımızda sınırı izinsiz geçtik diye tutanak düzenlendi. Biz Irak tarafına geçmedik. Zaten askerler de bizi Irak tarafında yakaladıklarını iddia etmemiş, sadece sınır hattı üzerinde bulunan Afra yaylasına gittiğimizi tutanağa yazmışlar. Bu iddianın ve tutanağın hiçbir hukuki dayanağı yok. Bu iddia ile tutanak düzenlenmesi için Afra yaylasına gittiğimizi gösteren bir görüntü, beyan, tutanak veya sınırdan girip çıktığımızı gösteren somut olgu ve delile ihtiyaç var. Görüldüğü gibi hiçbir dayanak olmaksızın, sırf taciz maksatlı olarak tutanak tutularak bize cezalar kesildi.” (Özgür Gündem)