Tedavi gördüğü hastanede dün sabah vefat eden halk müziğinin büyük ismi, Alevi Abdal halk ozanı Neşet Ertaş'ın cenazesi Kırşehir'de son yolculuğuna uğurlandı.

 

‘Devlet sanatçılığı' unvanını; "Halkın sanatçısı olarak kalmak, benim için en büyük mutluluk" diyerek geri çeviren Halk Ozanı’nın bu defa devlet ayağına gitti.

 

Ancak, “Bektaşi’yim ben, deyişler çocuğuyum” diyen Neşat Ertaş’ın cenazesinin Cemevi’nden kaldırılmaması ve Sünni bir İmam tarafından tören yapılması tepki çekti.

 

Ahi Evran Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve çok sayıda siyasetçi ve devlet yetkilisi de katıldı.

 

Kırşehir Ahi Evran Cami'nde düzenlenen cenaze törenine Arif Sağ, Suavi, Kubat, Edip Akbayram, Bedia Akartürk, Sümer Ezgü, Orhan Gencebay ile çok sayıda vatandaş da katıldı.

 

"O ANADOLU DEMEK"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cenaze törenin yapılacağı meydana gelişinde gazetecilerin soruları üzerine "O Anadolu demek, Anadolu kültürü demek. O Anadolu'nun insanı demek. O 21. yüzyılın Karacaoğlan'ı" ifadelerini kullandı.

 

CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz da Neşet Ertaş'ın dünya çapında tanınan bir sanatçı olduğunu vurgulayarak, "Ertaş gibi insanlar dünyada çok azdır. Neşet Usta iyi çaldı, iyi söyledi. Bu halkın duygularını dile getirdi" diye konuştu.

 

Gazetecilere açıklama yapan Kubat da "Büyük Usta'ya son görevlerini yerine getirmek istediklerini" belirterek, Neşet Ertaş'ın büyük bir ozan, virtüoz olduğunu ifade etti. Kubat, "Kendisi garipti. Garibin yanında yer aldı. Şimdi de bizi garip bıraktı" dedi.

 

ERDOĞAN CENAZE TÖRENİNDE KONUŞTU

Başbakan Erdoğan, Ertaş'ın cenaze namazının kılınmasının ardından yaptığı konuşmasına, Kur'an-ı Kerim'den, "Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra hepiniz bize döndürüleceksiniz" ayetini okuyarak başladı.

 

Erdoğan, "Şu anda huzurumuzda işte bir nefis, çok değerli dostumuz, ağabeyimiz, kardeşimiz, ozanımız, bozlakçımız, türküde öncü isim Neşet Ertaş, musalla taşında. Artık sözü yok. Sadece şu musallada bize nasihati var: 'İşte ben de sizler gibi yaşadım. Sazımla sözümle neyim var neyim yok hepsini ortaya koydum. Örnek olacak şeyler söyledim ve bir çizgi ortaya koydum. İşte şimdi ben de emanet olan nefsimi sahibine teslim ettim ve O'na dönüyorum" diye konuştu.

 

CENAZE TÖRENİNDEN NOTLAR

Ertaş'ın cenaze namazının kılınmasını bekleyen çok sayıda vatandaş, sıcak hava nedeniyle baygınlık geçirdi.

 

Tören alanı etrafındaki binalara üzerinde "Bozkırın tezenesi. Hep kalbimizde yaşayacaksın" yazılı posterleri asıldı.

 

BABA ERTAŞ'IN 'AYAK UCU'NA

Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın mezar yeri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatı ile değiştirildi. Kırşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakan Günay, Kırşehir'e gelişinde Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ile birlikte sanatçının Bağbaşı Mezarlığı'ndaki mezar yerinde incelemelerde bulundu.

 

Günay, kazılan mezar yerinin, Neşet Ertaş'ın babası Muharrem Ertaş'ın mezarına uzak olması nedeniyle, vasiyetine uygun olarak, ayak ucuna yeniden kazılmasını istedi. Mezarlıklar Müdürlüğü ekipleri, eski mezar yerini kapatarak, Muharrem Ertaş'ın ayak ucunda yeni mezar yeri açtı.

 

Muharrem Ertaş'ın 'İşte geldim, işte gittim. Güz çiceği gibi bittim. Yalan dünyada ne iş tuttum. Ömrüceğim geçti, gitti' yazılı mezar taşının ayak ucuna belediye görevlileri tarafından açılan yeni mazarın etrafı iş makineleriyle düzeltildi.

 

BABA EVİNE ZİYERETÇİ AKINI

Bağbaşı Mahallesi'nde bulunan Neşet Ertaş'ın baba evinin bulunduğu sokağa taziye çadırı kuruldu. Vatandaşların akınına uğrayan taziye çadırında, Neşet Ertaş'ın sevilen türküleri dinlendi.

 

Ertaş'ın akrabalarından olan müzisyen Hüseyin Çakıcı, “Neşet Ertaş, ölmedi yaşıyor. Onun türkülerini biz yaşatacağız. O, unutulacak bir sanatçı değildi. Neşet Ertaş'ın ölümüyle bozlağın teli koptu. Bizim mahallemizde artık en az 3 ay saz çalınmaz” dedi.

 

CENAZEDE ÖRTÜ TEPKİSİ!

Neşet Ertaş'ın cenazesinde tabutunun üzerinde Kırşehir Belediyesi yazısı ve yine tabuta sarılan örtünün şekli tepki çekti.

 

Twitter'dan tepkiler:

cüneyt özdemir ‏@cuneytozdemir

Neşet Ertaş'ın tabutunun üzerinde 'Kırşehir Belediyesi' yazıyor. Reklam yapacak başka bir yer bulamamış mı Kırşehir Belediyesi. Bank mı bu?

 

CerenAkdagSahin ‏@CerenAkdagSahin

Kırşehir Belediyesi, "çok iyi ahirete yollarız" mı demek istiyor, nasıl bir reklam yapmak istemiş tabutun üzerinde? Valla ben anlamadim

 

ilge timoçin

Bütün tabutlarda belediye ismi yazar ama tabut örtüsü tamamını kaplar, kapağına sıkıştırılmaz.

 

Selen Öktem

Koskoca harflerle tabuta "Kırşehir Belediyesi" mi yazılır ! Bari ölüsüne saygınız olsun,Utanıyorum Neşet Babamı böyle uğurlamaktan.

 

bejan matur @bejanmatur

koca #neşetertaş'ın üzerini şefkatle örtecek bir ortü bulamayan kırşehir belediyesi reklamınızı yapmakla ayıp ettiniz..

 

Vildan Ay @vildanay

Neşet Ertaş'ın tabutuna reklam panosu muamelesi yapan Kırşehir Belediyesi'ne yazıklar olsun. Halı da hediye edin bari!