Şırnak Valiliği'nden yapılan resmi bir açıklamada, daha önce ısrarla “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi” denilen Kürdistan Federal Bölgesine ilk kez 'Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi' denildi.

 

Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Gümrük Kapısı Mülki İdare Amirliği’nden (Şırnak Vali Yardımcılığı) dün akşam saatlerinde yapılan bir açıklamada ilk kez 'Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi' ifadesi kullanılması dikkat çekti.

 

Irak ve Kürdistan’a ihracat yapan firmalara yönelik yapılan açıklamada, resmi yetkililerin genellikle ’Kuzey Irak ’ ya da ’Bölgesel Kürt Yönetimi’ ifadelerini kullandığı bölge için ’Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ ifadesi kullanıldı.

 

Açıklamanın devamında ise bu ifadenin kısaltılması olan IKBY kullanıldı.

 

İRAN ’A 15 NİSAN’DAN BERİ UYGULANIYOR

Irak’a ihracat yapan firmaların uyarıldığı açıklamada, yarından itibaren Irak ’a ihracat yapan firmaların SGS ve Bureau Veritas isimli firmalardan belge almadan geçiş yapamayacağı belirtildi.

 

SELÇUKLU’DAN BU YANA

Yazılı kaynaklarda ‘Kürdistan’ sözü ilk kez Selçuklu Sultanı Sancar tarafından kullanıldı. Daha sonra Osmanlı idaresinde de Kürdistan ifadesi devam etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş dönemi ve 1. Meclis zamanında Kürdistan’a Kürdistan denirken ve tutanaklara da bu yansırken zamanla Kürt ve Kürdistan ifadeleri yasaklı hale geldi. ‘Kürt’ ve ‘Kürtçe’ üzerindeki yasaklar kalksa da ‘Kürdistan’ üzerinde adı konulmamış bir sansür uygulana geldi. Kürdistan fobisi sınırları da aşıp Irak sınırları içinde yer alan ve her türlü resmi ilişki geliştirilen Kürdistan Federe Bölgesi’ne ısrarla “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi” deniliyordu. Bakalım Şırnak Valiliği’nin açıklaması için neler söylenecek?