Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve hükümet yetkilileriyle görüşüp Kandil'e gidecek olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyetiyle birlikte bir 'devlet heyeti'nin de ilk kez Kandil'e gideceği belirtiliyor. Burada silahları bırakmada tarihi kararların alınması bekleniyor.

Çözüm sürecinde tarihi bir adım atılacağı ve bir devlet heyetinin HDP’lilerle birlikte Kandil’e gideceği öğrenildi.

Hafta sonu İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan’la 4 saat süren bir görüşme gerçekleştiren HDP heyeti, bugün MİT ve hükümet yetkilileriyle görüştükten sonra, Öcalan’ın hazırladığı ve devlet yetkilileriyle ‘mutabık’ kaldığını söylediği “Müzakere Süreci Taslağı”nı Kandil’deki KCK yetkililerine götürecek.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre Kandil’e gidecek HDP heyetine bir de ‘devlet heyeti’ eşlik edecek ve “Kandil'le ilk kez açık bir şekilde teknik görüşmeler yapılacak”. Örgüt yöneticileri ile görüşecek olan devlet yetkilileri çerçeve yasa kapsamında hukuki, idari veya cezai sorumlulukla karşı karşıya kalmayacak.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de "Devlet ve hükümet yetkilileri ile görüşeceğiz. Daha sonra onların uygun gördüğü tarihte Kandil'de heyet olarak toplantı yapacağız. Yetişirse hafta sonu yoksa gelecek hafta İmralı'ya giderek izlenimlerimizi aktaracağız" dedi.


'PİŞMANLIK' İFADESİ YOK


Eve dönüş için "yasal güvence" çağrısına karşılık silahları bırakmayı teşvik eden düzenlemelerle yanıt verilmesi bekleniyor. Habur benzeri bir tablonun ortaya çıkmaması için silahı bırakıp teslim olanlar için belli bir süre verilecek. Takvim dilimi içinde silahını bırakıp teslim olanlar hakkında yakalama emrinin kaldırılması öncelikli seçenekler arasında bulunuyor. İlgili yasalarda örgüt üyeliği tanımı yeniden yapılırken, "pişmanlık" ifadelerinin kullanılmaması üzerinde duruluyor. İzleme ve Koordinasyon Kurulları'nın oluşturulmasına yönelik hazırlıklar yılbaşından önce tamamlanacak. Kurul'un hayata geçmesi ile birlikte ilk adımı, şubat ayında gerçekleşmesi planlanan geri çekilme oluşturuyor. PKK'nin ülke içinde kalan silahlı unsurlarını çekmesine bağlı olarak "silah kullanmaktan vazgeçtiğini" açıklaması ve dönüşlerin sağlanması hedefleniyor.