Diyarbakır'da 18 yıl önce eşiyle alışverişten dönüşte ellerinde telsiz ve uzun namlulu silahlar bulunan kişilerce gözaltına alınan, o zamandan sonra kendisinden haber alınmayan, Cumartesi Anneleri'nin eylemlerinde sık sık gündeme gelen Ali Tekdağ'ı polis arıyor. Tekdağ'ın ailesine giden polis, nerede olduğunu sordu.

 

Kayıp yakınlarının her hafta İstanbul ile Diyarbakır'da yaptıkları eylemlerin simgesi olan Ali Tekdağ'ı şimdi polis arıyor. Tekdağ'ın evine giden sivil polisler, onun nerede olduğunu sordu. Ailesi 18 yıldır yaptıkları kayıp başvuruları, AİHM'de Türkiye'nin mahkum edilmesi ve savcılığa verilen dilekçeleri polise vererek, "Ali Tekdağ'ı şimdi mi soruyorsunuz?" dedi.

 

Diyarbakır kent merkezinde 13 Kasım 1994 tarihinde eşiyle alışverişten dönerken ellerinde telsiz ve uzun namlulu silah bulunan kişilerce gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan pastacı Ali Tekdağ'ı aramak polisin yeni aklına geldi.

 

Ali Tekdağ'ın ailesini ziyaret eden Bağlar Polis Merkezi'nden polisler, Kayıp Bürosu'ndan geldiklerini ve Tekdağ'ın nerede olduklarını sordular.

 

ANF'ye konuşan Ali Tekdağ'ın oğlu Ramazan Tekdağ, şimdiye kadar onlarca kez yaptıkları başvurular ve babasının kaybedilmesinden dolayı AİHM'in Türkiye'yi mahkum ettiğinin bilinmesine rağmen polisin şimdi sormasına anlam veremediklerini söyledi.

 

Kayıp Bürosu'ndan gelen görevli memurlara babasının kaybedilmesi sonrasında yaptıkları tüm başvuruların evraklarını sunduklarını belirten Tekdağ, "Onlara gösterdiğim evrakları bile görmezden geldiler. Tüm belgelere rağmen görmezden geliyorlar. Babamın kayıp olayı yüzlerce kez basının gündemine geldi. AİHM'e açtığımız davada Türkiye mahkum oldu. Kayıp olduğunun bilinmesine rağmen aradan yıllar geçince gelip babamı soruyorlar" şeklinde konuştu.

 

Tekdağ ailesini ziyaret eden polisler tutanak tuttuktan sonra Bağlar Polis Merkezi Kayıp Bürosu'na gelip Ali Tekdağ hakkında kayıp başvurusunda bulunmasını istediler.

 

1956 yılında Diyarbakır'ın Kocaköy ilesinde doğan evli ve 7 çocuk babası Ali Tekdağ, 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1982 yılında tutuklanarak 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diyarbakır 5 Nolu cezaevinde uzun süre yattı. 1986 yılında tahliye olduktan sonra 19 kez gözaltına alındı. Gözaltılardan bıkan Tekdağ, bir süre İzmir'e yerleşti. Diyarbakır'a dönerek pastacılık yapan Tekdağ, 13 Kasım 1994 tarihinde kent merkezinde ellerinde telsiz ve uzun namlulu silahlar olan kişilerce apar topar gözaltına alındı. Ailesinin tüm girişimlerine rağmen Tekdağ'ın gözaltına alınması kabul edilmedi. Ancak gözaltının 45. gününde Çevik Kuvvet'te gözaltında tutulan Seyfettin Demir adlı tutuklu, Tekdağ'ı gördüğünü, onunla konuştuğunu ve "Aileme söyleyin beni katledecekler" dediğini açıkladı.

 

Her hafta Cumartesi Anneleri'nin kayıpların bulunması için yaptıkları oturma eyleminde fotoğrafları taşınan Ali Tekdağ hakkında ailesi AİHM'e yaptığı başvuru sonucu, Tekdağ'ın kaybedilmesinden devleti sorumlu tutan AİHM, Türkiye'yi tazminata mahkum etmişti.