Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Sözcüsü İdris Şahin, partisinin Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısıyla gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

DEVA İKİ AYRI HEYETLE KONYA VE ORMAN YANGINI BÖLGELERİNE GİDECEK

DEVA Partisi’nin iki ayrı heyetle hem 7 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırı için Konya’ya hem de orman yangını bölgelerine gideceğini ifade eden Şahin, “Medeni Yılmaz, Sadullah Ergin, Mustafa Yeneroğlu, Mehmet Emin Ekmen, Ali İhsan Merdanoğlu ve Sami Topbaş’tan oluşan heyet taziye ve inceleme için yarın Konya’da olacak.

Orman yangın bölgelerinde inceleme yapacak DEVA heyetinde ise genel başkan yardımcıları Selma Aliye Kavaf, Candan Karlıtekin, Evrim Rızvanoğlu ve Mustafa Uçak yer alacak” dedi.

Sözlerine Tokyo Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan milli okçu Mete Gazoz’u da kutlayarak başlayan Şahin’in açıklamasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

ÜLKENİN DÖRT BİR TARAFI YANARKEN İKTİDAR SEYREDİYOR

Yorgun hükûmet Merkez Bankası’nın 130 milyar dolarının cayır cayır yandığını seyrettiği gibi ormanların cayır cayır yanmasını maalesef seyrediyor. Sadece iktidar yetkilileri durum tespiti yapar gibi, hadise vuku bulduktan sonra olay yeri inceleme heyetiymiş gibi olay mahallerine gönderiyor. Bakanların aslî görevi hadise vuku bulmadan önlemleri almaktır.

Ülkemizin dört bir yanında ormanlarımız yanarken iktidar bunu seyrediyor. Tedbirleri öncesinden alamadığı gibi, vuku bulan yangınları söndürme konusunda da son derece başarısızlıkla süreci yürütüyor. Eğer iktidar hazırlı olsaydı, Manavgat Baraj Gölü’nde mağdur olan Hatice Teyze’nin ifade ettiği gibi en azından kaçış yollarını planlardı.

TÜRKİYE’NİN ENVANTERİNDE BİR UÇAĞININ OLMAMASI NE KADAR HAZİN 

İktidar mensuplarının keyfi ve rahatı için 13 adet uçağımız envanterimizde var fakat Tarım ve Orman Bakanlığı’nın envanterinde ülkemizin ormanları yanarken söndürmek için 1 adet dahi uçağımız yok. THK ilişkilerin gerilmesi ve kötü yönetimi nedeniyle başka ülkelerden kiralık uçak seferberliğine girmekteyiz. Bu ayıp iktidar mensuplarına yeter. 2010 krizinde iflasın eşiğindeki Yunanistan’ın 38 uçağı varken koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nin envanterinde bir tane uçağın olmaması ne kadar hazindir.”

PARİS İKLİM ANLAŞMASINI ONAYLAYACAĞIZ

İklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla Paris İklim Anlaşması’nı onaylayacağız. Afet mevzuat ve kurumsallaşmasını yeniden ele alacağız; önceliğimiz risklerin önlenmesi ve olası zararların azaltılması olacak. Yanan orman alanlarını rehabilite ederek imara açılamasını yasaklayacak kanuni düzenlemeler getireceğiz. Anayasa’ya bile derç edeceğiz. Yangınla mücadele gözetleme ve erken uyarı sistemlerinde en güncel teknolojik imkanları kullanacağız. Su kaynaklarının olmadığı bölgelerde su göletlerinin sayısını artıracağız, yangın söndürme filosunda drone ve sensor teknolojileri yardımıyla hızlı söndürme modellerini geliştireceğiz.”

DEDEOĞLU AİLESİNİN FAİLLERİ YARGININ ÖNÜNE ÇIKARILMALI

Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğlu ailesinin katledilmesini de esefle kınıyoruz. Failler bir an önce yargının önüne çıkartılmalı ve en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Bu hadiseyi normal bir adli vaka gibi görmek maddi gerçeğin ortaya çıkması açısından son derece sakıncalı olacaktır. Bu konunun üzerine bütün titizliğiyle gidilmesi gerekiyor. Gerek soruşturma gerekse de kovuşturma aşamasında tam manasıyla işin takipçisi olacağımızı ve ölen acılı aileyle birlikte yas tutacağımızı ifade etmek isterim.