Dersim'de bugüne kadar askeri yasak bölge olan ve bu nedenle gidilemeyen Laç Deresi Vadisi içindeki Hesen Kemer Mağarası'nda bulunan insan kemikleriyle ilgili Dersim Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Dersim Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan bilgiye göre, Laç Deresi Vadisi içinde yer alan Hesen Kemer Mağarası'nda 1938 Dersim soykırımı sırasında öldürülen 400-500 kişiye ait oldukları iddia edilen insan kemikleri ile ilgili görüntülerin görsel ve yazılı basında yer almasından sonra, başsavcılık olayla ilgili soruşturma başlattı. Kemiklerin incelenmesi ile ilgili bir cumhuriyet savcısının görevlendirildiği bildirildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı, gazetecileri bölgeye götürerek mağarayı tespit eden ve mağara içinde Dersim soykırımı sırasında 30'a yakın akrabasını kaybeden Hıdır Çicek'in suç duyurusu üzerine, bugün bilgisine başvuracak.

KÖYLÜLER SAVCILIĞA BAŞVURDU

Hıdır Çicek ve Çıralı Köyü'nden birçok kişi, 1938'deki olaylar sırasında onlarca akrabalarının askerler tarafından öldürüldüğünü, mağara içinde adli tıp uzmanları tarafından geniş çaplı inceleme yapılması ve kemiklerin kimlere ait olduğuna dair, kaç kişinin mağara içinde bulunduğu konusunda gerekli çalışmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan talepte bulundu.

Dersim Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, mağara içinde gerekli çalışmaların yapılarak, mağara içindeki kemikler ve diğer eşyalar üzerinde inceleme yapılması amacıyla en kısa sürede çalışmalara başlanacağı bilgisini verdi.

İlgili haber: Dersim'de bir mağarada 1935 yılına ait mermiler ve kemikler bulundu:
http://www.demokrathaber.net/tarih/dersimde-bir-magarada-1935-yilina-ait-mermiler-h18126.html