Dersim’de üç gündür devam eden askeri operasyonlar kapsamında, Dersim Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin kemiklerinin bulunduğu mezarlık tahrip edildi.

Mezarlık dahilinde bulunan cemevi de askerler tarafından yerleştirilen patlayıcı ile yerle bir edildi.

Dersim Valiliği tarafından üç gün önce Dersim-Pülümür yolunun kapatılmasıyla başlayan geniş çaplı operasyon, Pülümür Vadisi kırsalında devam ediyor. Operasyonun başlamasıyla bölgeye askeri sevkiyat yapılırken, helikopterlerle alana asker indirmesi yapıldı.

Operasyon daha çok Hakis (Büyükyurt), Dokuzkaya (Malka Sor) ve Alacık (Zage) bölge üçgeninde yoğunlaştı.

Operasyon kapsamında, 1938 Dersim Katliamı’nda öldürülenlerin kemiklerinin de bulunduğu, “Suna Çiçek ve Doktor Baran Şehitliği” kobra tipi helikopterlerle bombalandı. Alacık köyü yakınlarında bulunan ve Aleviler için manevi ve sembolik öneme sahip olan mezarlığın bombalanmasının ardından, mezarlık dahilindeki cemevi de askerler tarafından yerleştirilen patlayıcıyla yerle bir edildi.

Şiddetli patlamaların meydana geldiği bölgeye ulaşım yolu kapatılırken, Nazmiye ve Pülümür ilçelerine bağlı köylerde yaşayanlarla iletişim kesilmiş durumda. Yoğun bombalama sonucu elektrik direkleri de zarar görürken, kent merkezinde ve köylerde elektrikler kesildi. Elektrik kesintisinden dolayı köylere su pompalayan sistemin de zarar gördüğü ve köylere su akışının kesildiği öğrenildi.

17 Ekim Cumartesi akşamından bu yana bombalama devam ederken, bölgede keşif uçuşlarının devam ettiği belirtiliyor.