Dersim Katliamı sırasında Canan ve Baran ailelerine mensup 24 kişinin kurşuna dizilerek toplu olarak gömüldüğü iddiası üzerine dün Tunceli’nin Hozat ilçesine bağlı Karabakır köyünde başlatılan kazının ikinci gününde 10 insana ait kafatası ve kemiklerle dönemin muhtarı Hasan Canan’a ait mühür bulundu. Hozat Cumhuriyet Savcısı Hasan Toy denetiminde sürdürülen kazı çalışmalarında insanlara ait takılar ve bazı eşyalar da bulunurken, eşyalar koruma altına alınarak Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek. Kazılar Dersim katliamına ilişkin atılan ilk adım olma özelliği taşıyor.

MUHTAR CANAN'A AİT MÜHÜR EN ÖNEMLİ DELİL

Uzmanlar şu ana kadar rastlanan en önemli delilin kayıplar arasında yer alan ve o dönem ismi Bargini olan Karabakır Köyü Muhtarı Hasan Canan'a ait mührün bulunması olduğunu, bu durumda kemiklerin 24 kişiye ait olma olasılığının çok güçlendiğini söyledi.

Kazılarda samanlık içinde öldürülen insanlara ait takılar ve bazı eşyalar bulunurken, bunların koruma altına alınarak Adli Tıp Kurumu’na gönderileceği öğrenildi.

AVUKAT: KZI ÇALIŞMASI İSTENİLDİĞİ GİBİ GİDİYOR

Kazı çalışmalarını köylüler ve ölenlerin yakınları da kazı bölgesine giderek takip etti. Canan ve Baran ailesinin avukatı Cihan Söylemez, çalışmaların titizlikle devam ettiğini belirtti. Söylemez, “Şu ana kadar olumsuz bir durum yok, savcı bey titizlikle çalışmaları yönetiyor. Kazı çalışması istenildiği gibi gidiyor. Bugün içinde tamamlanacak, tamamlanmazsa da kazılara yarın devam edilecek” diye konuştu.