Dersim'de 1937-38 yıllarında katledilen binlerce sivili anmak için Seyid Rıza Meydanı'nda yapılması planlanan anma, valilik tarafından engellendi.

Dersim’de 1937-38 yıllarında düzenlenen askeri harekatta katledilen binlerce sivil ile yerinden edilen on binlerce Dersimliyi anmak amacıyla harekatın 80’inci yıl dönümünde Seyid Rıza Meydanı’nda yapılması planlanan basın açıklaması ve anma için valiliğe yapılan başvuru reddedildi.

Vali Yardımcısı ve kayyım atanan Dersim Belediyesi Başkan Yardımcısı Hasan Çiçek imzalı yanıtta, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında düzenlenecek olan tüm etkinliklerin OHAL nedeniyle yasaklandığı bildirildi.

Tebligatta, "Düzenlenmek istenilen anma etkinliğinin çeşitli gruplarca farklı amaçlara alet edilebileceği, etkinliğin amacı dışına çıkabileceği bu durumun ilimizde huzur ve güven ortamının bozularak kamu güvenliği açısından tehlike oluşturabileceği değerlendirildiğinden belirtilen etkinliğin yapılması valiliğimizce uygun görülmemiştir” denildi.

HDP'DEN ANMA

HDP yazılı bir açıklamayla Dersim Katliamında hayatını kaybedenleri andı.

HDP tarafından yapılan açıklama şöyle:

80 yıl önce Cumhuriyet tarihinin en karanlık sayfalarından birine imza atıldı. 4 Mayıs 1937 tarihinde, ‘Tunceli Tenkil Harekatı’ isimli bir kararla Dersim Katliamı başlatıldı. 1938 yılında imha harekatı sonuçlandırıldığında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 10 binlerce Alevi Kürt katledilmişti. Binlercesi topraklarından kopartılıp sürgüne gönderilmiş, binlerce Dersimli çocuk, özellikle kızlar evlatlık olarak verilerek ailelerinden koparılmıştı.

Dersim halkının 1937-1938 yıllarında karşı karşıya kaldığı devlet şiddeti bu toprakların tarihinde ne ilkti ne de son oldu. Halklar her dönemde zalim iktidarların şiddet ve baskılarıyla karşı karşıya kaldı. Çorum, Maraş, Sivas katliamları; Kürt halkının Cumhuriyet döneminde, 1990’lı yıllarda ve bugün karşı karşıya kaldığı baskı, zulüm ve katliamlar ne yazık ki bu ülkenin tarihine yazıldı.

Dersimliler onyıllardır aynı talepleri yükseltiyor: Katliamla özdeşleşen ‘Tunceli’ adı değiştirilmeli, ‘Dersim’ adı iade edilmeli; Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalı; 1937-38 döneminde sürgün edilen Dersimlilerin zararları tazmin edilmeli; ailelerinden alınarak başkalarına verilen Dersim’in kayıp kızlarının akıbetleri ortaya çıkarılmalı; Genelkurmay arşivleri açılmalı...

Dersim Tertelesi’nin hakikatlerine ulaşmak ve gerçeklerle yüzleşmek toplumsal barış için şarttır. “Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu; ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun” diyen Seyit Rıza’nın onurlu direnişi ve Dersim Tertelesi’nde yitirilen canların hatırası önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor, onları saygıyla anıyoruz.