1937- 38 yıllarında yaşanan Dersim Katliamı'nda öldürülenler için, Mazgirt Belediyesi tarafından yaptırılan ’Dersim Katliamı Anıtı’nın, hazine arazisinde olduğu gerekçesiyle inşaatının durdurulması istendi.

 

Mazgirt Bağımsız Belediye Başkanı Tekin Türkil ise her şeye rağmen anıtı yapacaklarını, Seyit Rıza ve 7 arkadaşının idam edilişlerinin yıldönümü olan 17 Kasım’da da açılışını yapacaklarını söyledi.

 

'ÖZELLİKLE KIRKLAR DAĞI'NI SEÇTİK'

Kırklar Dağı’nın anıt için özellikle seçildiğini anlatan Türkil, "1938 yılında çevre köylerden toplanan ve buraya getirilen genç, yaşlı, kadın, erkek, çoluk, çocuk yüzlerce kişi bulunduğumuz yerde sorgusuz bir şekilde kurşuna dizilmiş ve kemikleri yıllarca dışarıda kalmıştır," dedi.

 

Türkil, bu durumun Dersim’in birçok yerinde yaşandığını, ama en büyük katliamlardan birinin yaşandığı bölge olarak bilinen Kırklar Dağı eteklerinde anıt mezarı yapmanın en uygun tercih olduğunu dile getirdi.

 

'KAYMAKAMLIK ANITIN YAPIMINI DURDURMAK İSTİYOR'

Anıtın yapımına başlanmadan mevzuat gereği her şeyi yaptıklarını anlatan Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkil, herhangi bir engel ile karşılaşmadıklarını, ancak anıtın bitme aşamasına yakın, valiliğin talimatıyla kaymakamlığın anıt yapımını durdurmak istediğini söyledi.

 

Anıtın yapıldığı alanın hazine arazisi olduğunu anımsatan Türkil, Belediye Meclisi’nden karar alınmasının ardından, anıtın yapılacağı arazinin belediyeye devri için başvurduklarını söyledi.

 

Bütün yasal gereklilikleri yerine getirdiklerini ve anıt yapımına başladıklarını belirten Türkil, "anıt artık bitme aşamasına geldi ki, valilik talimatı ile kaymakamlık, devlet arazisine izinsiz yapıldığı gerekçesiyle bize resmi yazı gönderip, yapımının durdurulmasını istedi," dedi.

 

'BU TOPRAKLAR ATALARIMIZA AİT, ANITI AÇACAĞIZ'

Bu kararı kabul etmediklerini belirten Türkil, "Bizim insanlarımız o tarihte yargılanmadan, sorgulanmadan haksız şekilde kurşuna dizildiğinde, kimse onların hakkını aramadı. Bu topraklar atalarımıza ait ve biz bu anıtı kesinlikle 17 Kasım 2012 tarihine yetiştireceğiz," dedi.

 

'MHP HARİÇ DİĞER SİYASİ PARTİLER DAVET EDİLECEK'

Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkil, anıtın açılış törenine Avrupa Parlamentosu’ndan delegelere, Avrupa ve dünyanın bir çok ülkesi ile Türkiye’den çok sayıda tarihçiye, akademisyen, gazeteci ve aydına davet göndereceklerini belirterek, "MHP hariç Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere de davetiye göndereceklerini," belirtti.