Dersim'in Ovacık ilçesinde 3 gün, Hozat ilçesinde 11 gün önce çıkan orman yangını rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılıyor.

Valilik yangının 3 noktadan çıktığını ve 2 bölgenin söndürüldüğünü açıkladı fakat Hozat, Ovacık belediye başkanları ve Dersim Kültürel Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü avukat Barış Yıldırım, yangın bölgesine giderek yangının hızlıca yayıldığını belirtti.

‘BİRÇOK CANLI YANGINDAN ETKİLENİYOR’

Yangın bölgesine yaklaşan Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik ve avukat Barış Yıldırım bölgeden açıklama yaptı. Açıklamada yangının rüzgarın etkisiyle hızla yayıldığını ve bir an önce havadan müdahale edilmesi gerektiğini vurguladılar. Yıldırım, uluslararası Bern Sözleşmesi’ne göre korunan birçok canlının yangından etkilendiğini ifade ederek “Hozat ilçesi Kurukaymak mevkiinde 18 Ağustos tarihi itibariyle başlayan orman yangını, maalesef yayılarak devam etmekte. Bölgeye girişimize kolluk güçlerince izin verilmedi. Hızlı bir şekilde yangına müdahale edilmesi gerekiyor. Canlılar yangından büyük bir şekilde etkileniyor. Yüksek miktarda ağacın yandığı da buradan görülüyor. Orman Kanunu ve Anayasa’nın 169’uncu maddesi çerçevesinde burada gerekli tüm önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor. Anayasa açıkça ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyete ve eyleme izin veremez hükmünü taşıyor” ifadelerini kullandı.

‘OVACIK’TA DUMAN GÖRÜŞ MESAFESİNİ YOK ETTİ'

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Ovacık ilçesinde dumandan dolayı görüş mesafesinin olmadığını anlatarak “Yangına yapılan müdahalenin ne aşamada olduğunu bilmiyoruz. Valiyle yaptığımız görüşmede kendisinin, milletvekilinin ve bizlerin o bölgeye gideceğini söyledi. Şu an itibariyle yangının daha da yaygınlaştığını görüyoruz. Dumanlar, Ovacık ilçe merkezinde görüş mesafesini yok etti. Bu yangına gerekli müdahale edilmezse daha vahim sonuçlar doğacağını biliyoruz. Burada orman kısmen maki gibi görülse de bölgedeki ağaçların yer yer 10 metreyi aştığını biliyoruz” diye konuştu.

‘MAYINLI BÖLE OLDUĞU İÇİN YANGINA İNSAN MÜDAHALESİ OLMUYOR’

Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik, yangının iş makineleriyle söndürülemeyeceğini, bir an önce havadan destek gönderilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Yangın, 16 Ağustos tarihinde görülen Tanzi bölgesinde başladı. Biz o gün Çakmaklı bölgesine gelerek vali beye görüntüleri attık. Vali bey de hemen müdahale edeceğini söyledi. Bölgede o gün çatışmanın başladığını, çatışmadan kaynaklı iş makinelerinin o bölgeye yollamayacaklarını ifade etti.  Bugün de geldik yangın bölgesine bakmaya, gördüğünüz gibi yangın üst bölgelere daha da yayılmış. Şu anda yangına insan gücüyle müdahalenin olamayacağını, bölgenin mayınlı bölge olduğunu, hatta domuzların mayına bastığını ifade ettiler. Bugün kamu görevlileriyle yaptığımız görüşmelerde bir tane itfaiyenin, bir tane dozerin bir tane de iş makinesinin bölgeye geldiğini, Ovacık bölgesinden ilerleyemediklerini ve Hozat’tan girdiklerini söylediler. Bölgenin iş makinalarıyla kontrol altına alınmayacağını biliyoruz. Bir an önce havadan destekle müdahale edilmesi lazım, yoksa yaygın büyüyerek devam edecek. Önünü de kimse alamayacaktır" dedi.

‘DERSİM’DE YAKILAN ORMANLAR BATI’DAKİ KADAR KAMUOYUNUN GÜNDEMİNE GİRMİYOR’

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü de konuyla ilgili açıklama yaparak yangına müdahale edilmediğini savundu. Önlü konuyla ilgili şunları söyledi: “Ne yazık ki Dersim’de yakılan ormanlar, Batı’daki kadar kamuoyunun gündemine girmemektedir. Konu Dersim olunca kamuoyu sessizliğe kapılmakta, Dersim halkı yalnız bırakılmaktadır. Yangını söndürmek için bölgeye gitmek isteyen siviller ise asker ve polis zoruyla engellenmektedir. Batı’da orman yangınları kayıt altına alınıp, sonrasında ne kadarlık alanın tahrip olduğu kadar en ince şekilde araştırılırken, Dersim’de orman yangınları kayıt altına dahi alınmıyor.”