Dersim’de yurtlardan çıkarılan öğrenciler, barınma sorunlarına çözüm bulunması için görüştükleri Vali Mehmet Ali Özkan'dan "ben emlakçı mıyım" yanıtı aldıkları belirtildi. 

Pandemi nedeniyle geçen yılı uzaktan eğitimle kapatan üniversiteler, bu yıl yüz yüze eğitime başladı. Üniversitelerde öğrencilerin en büyük sorunlarının başından barın sorunu gelirken, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda (KYK) kalmak için başvuruda bulunan çok sayıda öğrenci, yurtların yetersiz olması nedeniyle yedek öğrenci olarak listelerde yer aldı. Munzur Üniversitesi’ne gelen ve KYK’de misafir (yedek) öğrenci olarak kalan öğrenciler, asli öğrencilerin gelmesi ile birlikte yurtlardan çıkarılmaya başlandı. Şu ana kadar çok sayıda öğrencinin yurtlardan çıkarıldığı belirtilirken, çok sayıda öğrenci ise asli öğrencilerin gelmesi nedeniyle yurtlardan çıkarılma endişesi ile karşı karşıya.

Cengiz Özbasar'ın Mezopatmay Ajansı'nda yer alan haberine göre, öğrencilerden Ayten Kurt, yurtta kalmak için oluşturulan yedek listede 700’üncü sırada olduğunu söyledi. Yurttan çıkarılma korkusuyla yaşamaya başladığına dikkat çeken Kurt, sorunun giderilmesi için 16 Eylül tarihinde Tunceli Valiliği’ne gittiklerini belirtti. Valilik binasında konferans salonuna alındıklarını kaydeden Kurt, “Yaklaşık 60 kişiyle hakkımızı aramak için valiliğe gittik. Konferans salonunda vali Mehmet Ali Özkan’ın bizi dinlemesini beklerken, 2 kız arkadaşımızı sözcü olarak valinin yanına götürdüler. Arkadaşların sorunu dile getirmesi üzerine vali kendilerine ‘emlakçı mıyım ben’ diye cevap vermiş” diye belirtti.

ÖĞRENCİLER YURTTAN ÇIKARILIYOR

Valilikte bir çözüm bulmamaları sonucu rektörlük binasına gittiklerini ve barınma sorunun rektörlüğe ilettiklerini söyleyen Kurt, “Halledeceğiz’, ‘Herkesi yerleştireceğiz’ diyorlar. Ben 700’üncü sıradayım hadi 2 yüz, 3 yüz kişiyi yerleştirsin, peki geri kalanlar. Muhtemelen bu problemi daha önceki öğrencilerde yaşadı. Üniversiteye o kadar kontenjan açıyorlar sonra diyorlar ki; ‘çok sayıda bölüme tercih yapılmamış’ ama bizler de şu an arkadaşlarımızla dışardayız. Sonra bizler hakkımızı arayınca diyorlar ki ‘siyasi bir şey yapmayın’” sözleriyle tepki gösterdi.

‘GİDİŞ-GELİŞ YAPIN’

Dışarıda kalmak istemediklerini aktaran Kurt, asli öğrencilerin gelmesi ile birlikte yedekte olan öğrencilerin yavaş yavaş yurtlardan çıkarıldığı belirterek, bazı öğrencilerin barınma sorunu nedeniyle memleketlerine döndüğünü söyledi. “Diyarbakırlı arkadaşlarımız var, onlara, ‘Diyarbakır’a gidiş-geliş yapın’” denildiğini ifade eden Kurt, barınma sorununun çözülmesini talep etti. 

‘SOKAKLARDA MI YATALIM?’

Aynı sorunu yaşayan öğrencilerden Ali Burak ise, “Bizleri daha çıkarmadılar ama yaklaşık bin 300 yedek öğrenci bu mağduriyeti yaşıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Okulu bırakıp memlekete mi dönsek, burada sokaklarda mı yatsak, inan ki bilmiyoruz” dedi.

‘SORUNU ÇÖZÜN’

“Asiller geldiği zaman muhtemelen kapı dışarı ederler” diyerek tepkisini ortaya koyan Hür Çalışkan da, “Bu sorunun giderilmesi için yurt yapmaları lazımdı ama şimdi AFAD’tan bahsediyorlar ama kalıcı çözüm olabilecek mi bilmiyoruz. AFAD’ın bahsettikleri evleri de Pertek ilçesinde ve buraya uzak. Sorunun çözümünü bekliyoruz” talebinde bulundu.