Şakran Çocuk ve Gençlik Cezaevi'nde görevli gardiyan ve idarecilerin kendilerine "Abi" demeyen, ellerini öpmeyen, havalandırmada hizaya geçip yüksek sesli sayım vermeyen çocuk tutsakları yerlerde sürükleyerek darp etmesi ve onları tek kişilik odalara koyarak tecrit etmesine ÇHD, TAYD-DER, Baro ve İHD İzmir şubeleri tepki gösterdi.

"GARDİYANLAR ÇOCUKLARA EL ÖPTÜRÜP, 'ABİ' DEDİRTİYOR"

Şakran Çocuk ve Gençlik Cezaevi'nde kalan çocuk tutsaklara yönelik uygulamalarla ilgili konuşan İHD Cezaevi Komisyonu Sorumlusu ve İHD MYK Üyesi Necla Şengül, bu Cezaevi'ne sürgün edilen bu çocukların cezaevine geldikleri andan itibaren çıplak aramaya maruz kaldıklarını, cezaevinde keyfi uygulamalara karşı açlık grevi eylemi yaptıkları için tek kişilik odalarda tutulduğunu hatırlattı.

Şengül, "Ama son bilgilenmelerimize göre bu mahpuslara fiziksel şiddet uygulanması gerçekten hak ihlallerinde çok ciddi bir boyut aldığını gösteriyor. Gardiyanların çocuklara dönük el öptürme, kendilerine abi dedirtme gibi baskıların var olduğunu biliyoruz. Biz Pozantı Cezaevi'nin gerçekliğini çok yakından tanıyan bir dernek olarak, Pozantı'da yaşanan hak ihlallerini çocukların dilinden dinledik. Bu yaşanan olayların ilerde ciddi bir boyuta varacağını biliyoruz" dedi.

"GEREKLİ CEZAİ YAPTIRIMLAR UYGULANMALI"

İHD, olarak kısa bir zaman içerisinde cezaevine gideceklerini belirten Şengül, "Bu anlamda yaşanan hak ihlallerine karşı bizlerin dışında, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nda ciddi bir çalışma yapması gerekiyor. Buradaki yetkilileri bir an önce, bu uygulamalara son vermesi için gerekli cezai yaptırımların uygulanması gerekiyor" dedi.

'ŞAKRAN CEZAEVİ TOPLAMA KAMPIDIR'

Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TAYD-DER) İzmir Şube Başkanı Dünyamalı Ariç, "Çocukları toplumdan koparmak için, aklımıza gelen tüm işkenceleri uygulamaya çalışıyorlar. Bir tecrit söz konusudur," dedi.

Ariç, "Biz tüm kamuoyuna sesleniyoruz. Gerek Kürdistan, gerekse de metropollere olsun herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Şakran Cezaevi bir toplama kampıdır. Orada büyük bir tecrit var ve insanlık dramı yaşanmaktadır" ifadesini kullandı.

"BUNU DÜNYA KAMUOYUNA DUYURACAĞIZ"

Cezaevlerinde yaşanan keyfi uygulama ve hak ihlallerine karşı sessiz kalmayacaklarının altını çizen Ariç, "Ailelerle diyaloga geçeceğiz. Elimizden geldiği kadarıyla oradaki tecridi, psikolojik baskıyı Türkiye ve dünya kamuoyuna duyuracağız" dedi.

İZMİR BAROSU ÇOCUKLARLA GÖRÜŞMEK VE İNCELEME YAPMAK İÇİN HEYET OLUŞTURDU

İzmir Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu üyesi Türkan Karakoç, cezaevinde yaşanan hak ihlalleri ve keyfi uygulamaları yerinde incelemek üzere gelecek hafta cezaevine bir heyet göndereceklerini ifade etti.

Çocuk tutuklularla görüştükten sonra bir rapor hazırlayacaklarını dile getiren Karakoç, cezaevinde kötü uygulamaları tespit etmeleri durumunda cezaevi idaresi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

'SALDIRIYA UĞRAYAN BİR ÇOCUĞUN YÜZENDEKİ DARP İZLERİ HALA DURUYORDU'

ÇHD İzmir Şube Cezaevi Komisyonu üyesi ve aynı zamanda Şakran Çocuk Cezaevi'nde kalan çocukları ziyaret eden heyet arasında yer alan avukat Serdar Gültekin, Şakran'da bulunan cezaevlerinin uygulamalarının tamamıyla kötü olduğunu belirtti.

Şakran'da çok ciddi problemler yaşandığına dikkat çeken Gültekin, "O cezaevinde bulunan bir çocuk mahpusla çok sayıda görüşme yaptım. Çocukların kişiliklerine ve kişisel yapılarına bir saldırı var. Cezaevinin yapısı birçok kişiyi bir arada bulundurmasına müsait olmasına rağmen, çocuklar koğuşlarda bir ya da iki kişi olarak tutuluyor. Cezaevinin bu uygulamalarını kabul etmeyen çocuklar, gardiyanların fiziksel şiddetine maruz kalıyor. Bundan dolayı saldırıya uğramış bir çocukla görüştüm yüzündeki darp izleri hala duruyordu" dedi.

"ÇOCUKLARA ÇOCUK GİBİ DEĞİL, BİR SUÇLU GİBİ BAKIYORLAR"

Yaşanılanlara sessiz kalınması durumunda Pozantı Cezaevi'nde yaşanılan trajedinin burada da yaşanacağına dikkat çeken Gültekin, "Pozantı'da yaşanılanlar ortaya çıktı herkes bundan etkilendi. Ama bizim Pozantı'da gördüğümüz meselenin geldiği son noktaydı... Şakran Çocuk Cezaevi Pozantı olabilir hatta Pozantı'nın ötesine geçebilir. Çünkü çocuklara çocuk gibi değil, bir suçlu gibi bakıyorlar. Gerçekten bu sakat sonuçlara yol açabilir. Yetkili ve ilgili herkesin sorunun çözümü konusunda acil olarak hareket edip bu konuya el atması gerekiyor" diye kaydetti. (yuksekovahaber)