Referandum süreci ile ilgili gerçekleştirilen “Referanduma Hayır” adlı paneline Kocaeli CHP Milletvekilleri Fatma Kaplan Hürriyet, Haydar Akar ve Tahsin Tarhan’ın yanı sıra Derince İlçe Başkanı Nihat Değer, Körfez İlçe Başkanı Mehmet Kaçar, EMEP İl Başkanı Arzu Erkan, BES Şube Başkanı Gülizar Ateş, Tüm-Bel-Sen Şube Başkanı Erdal Karakuş ve çok sayıda STK ve partililer katıldı.

 'EVLERDE SOKAKLARDA BULUŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Açılış konuşmasını yapan CHP Derince İlçe Başkanı Nihat Değer, “Hayır diyen tüm kitle, sendika, dernek ve siyasi parti önderliğiyle Derince önceliğinde toplantıdan sonra bir araya geleceğiz. Evlerde, sokaklarda bu çalışmalara devam edeceğiz. Bu yapacağımız etkinlik bittikten sonra bitmiş değildir. Bu Derince’de kalmayacak. Körfez’den Karamürsel’e, Kandıra’dan Gebze’ye kadar devam edeceğiz. AKP iktidarının bir an önce gitmesi için tüm çalışmalarımızı yapacağımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

'KAPALI KAPILAR ARDINDAN ANAYASA METNİ HAZIRLANDI'

Kapalın kapılar ardından anayasa metninin hazırlandığını belirten CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan,''İçinde ne olduğu belli olmayan ve iki partinin kapalı kapılar altında metninin ne olduğu belli olmayan anayasa taslağı hazırlandı. İktidar Milletvekilleri anayasa metninde ne olduğunu bilmeden boş kağıda imza attılar ve aslında çok büyük suç işlediler. Anayasa değişiklik taslağına hiç bakmadılar, komisyon sürecinde hiç gelip dinlemediler. Bizler sabahlara kadar orada mücadele ederken iktidar milletvekilleri taslakta ne olduğunu merak bile etmediler. Muhalefet olan MHP Milletvekilleri dahi gelmedi.  Her fırsatta milli iradeye saygılı olun diyen iktidar, halkın haber alacak kanallarını susturdu” şeklinde konuştu.

'BU ZULME DUR DEMEK BİZİM ELİMİZDE'

Anayasa değişikliğinin rejim değişikliği olduğunun altını çizen Milletvekili Fatma Hürriyet, Kaplan “18 maddelik anayasa aslında bir rejim değişikliğidir. 18 maddenin içinde bir madde var ve o bir madde 51 maddeyi ortadan kaldırmıştır. Yani torba anayasa 18 maddelik değil. 2010 referandumunda bas bas bağırdık. Yargıyla bu kadar oynarsanız bu ülkenin dibine dinamit koyarsınız diye. 15 Temmuz’un bombaları işte o 2010 referandumda dolduruldu. Evetlerin ülkemize bomba olarak dönememesi için herkese anlatacağız. Şimdi ise AKP milli iradeye 18 bomba atmaya hazırlanıyor. Bizim için hukuk, cumhuriyet, kuvvetler ayrılı yoksa bu anaysa da yok. Bu zulme dur demek bizim elimizde. Meşru ve haklı olan biziz buna yürekten inanın. Kuvvetler ayrılığı getiriyoruz dediler ama yalan tek bir kişiye bağlıyorlar. Bu yetki kimseye verilemez. Biz bütün başkanlara karşıyız. Biz ülkenin bölünmesine karşıyız. Millet iradesini çiğneyen bir anayasadan bahsediyoruz” açıklamalarında bulundu.

'İLK DEFA KİŞİYE ÖZEL BİR ANAYASA ÇIKARILIYOR'

Hürriyet’in ardından konuşan  Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ise,“Bu bir Anayasa değil O’na yasadır. Türkiye’de ilk defa kişiye özel bir Anayasa çıkarılıyor çünkü. Anayasalar toplumsal olaylar yaşandığında ya da ülkenin çıkmazlar yaşadığı dönemlerde çıkarılan yasalardır. 1980’de yapılan anayasa oylamasını hatırlayın, halkın yüzde 92 oyunu almıştı. En çok şikâyet ettiğimiz anayasa 1982 anayasasıdır. Yine en çok şikâyet ettiğimiz anayasa 12 Eylül 2010 anayasasıydı. Halkın yine büyük çoğunluğunun oyunu almıştı. 15 Temmuz’u 12 Eylül 2010 yaptıkları değişiklik sebebiyle yaşadık” ifadelerinde bulundu.

 'ÜLKENİN GELECEĞİNE SAHİP ÇIKIN'

Akar konuşmasının sonunda “Bu bir genel seçim yarışı değil. Bu referandum da geleceğimizi oylayacağız. Biz Başkomutanlığı bile meclisten geçiren bir gelenekten geliyoruz. Atatürk ve İsmet İnönü diktatörlükle yönetilen ülkelerin yerine demokratik, laik, hukuk devleti kurdular. İsteselerdi kurabilirlerdi. Ama diktatörlükle yönetilen bir devlet kurmadılar. Demokrasinin devamını sağladılar. Onun için çok çalışmak zorundayız. Siyasi partiniz ne olursa ülkenin geleceğine sahip çıkın” sözlerini kullandı.

Evren Demirdaş /  DEMOKRAT HABER