Mardin’in Derik Belediyesi’ne kayyım olarak atanan İlçe Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk'ün 10 Kasım 2016'da makamına konulan bombanın patlatılması sonucu yaşamını yitirmesi ile ilgili yeni bir iddia gündeme geldi.

Bombayı yerleştirenin Derik İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Hakan Kutluay olduğu öne sürüldü. İddia sahibi ise kaymakamın ağabeyi Ali Haydar Safitürk.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan ağabey Safi Türk olayla ilgili duruşalarda gelişme kaydedilemediğini belirterek, "Ülkesini, milletini hizmet aşkı ile seven bir kaymakamı mesai saati içerisinde çalışma masasına kendi ilçe emniyet amiri Mustafa Hakan Kutluay tarafından konulan bomba ile şehit etti. 3 yıl 1500 km yolu 20 den fazla duruşma yaptık koskocaman bir hiç. Kaymakamın kanından nemalanan ödüllenen bir sürü hain var" 

Baba Asım Safıtürk'te Emniyet Amiri'nin olay yeri inceleme ekipleri gelmeden, kameraları söktürdüğünü ve olay yerini temizlediğini öne sürmüştü.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyımı Mustafa Yaman ile ilgili de iddialarda bulunan baba Safitürk, olayın ardından Yaman ile telefonda görüştüğünü belirtmişti. Telefon görüşmesine dair baba Asım Safitürk, sağlık helikopteri geldiği halde Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde oğlunun Yaman tarafından bekletildiğini eklemiş, telefon görüşmesinde Yaman’a “Eğer ihmalen ya da kasten bana yaşattığın evlat acısını Allah sana yaşatmadan canını almasın” dediğini dile getirmişti. Baba Safitürk, iddialarını “Bizim Sakarya’da çocuğumun şehadetinden sonra üçüncü Vali değişti. Ama Mardin Valisi halen yerinde duruyor. Ve ödüllendirilmiştir. Kızı Kaymakam olmuştur” sözleri ile sürdürmüştü.
 
DAVA SEYRİ
 
Olayın ardından 71 kişi gözaltına alındı, 15 kişi tutuklandı.

Mardin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi bir yıl önce tutuklular için beraat kararı verdi.

Kaymakamlık Yazı İşleri Şefi Şerif Mesutoğlu hakkında, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl hapis cezası aldı.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, 8 kişi hakkında verilen kararı bozdu.

Bölge Adliye Mahkemesi'nin, 3. Ceza Dairesi'nde yapılan yargılmada baba Safıtürk: "Bu olayın baş faili emniyet amiridir. Emniyet amiri delilleri yok etmiştir. Bu amir devleti temsil edemez. Bu olayı emniyet amiri çözecektir” dedi.

Baba Safıtürk'ün iddiası üzerine Derik İlçe Emniyet Amiri Hakan Kutluay mahkemede dinlenildi. Kutluay iddiaları reddetti.

Davada tanık olarak gösterilen Mehmet Ali Gezginci’nin engelli ve Türkçe bilmediği ortaya çıktı.

Mahkeme de, kararında Gezginci’nin tanıklığına itibar edilemeyeceğine yer verdi. Mahkeme, dosyanın tanıkları arasında gösterilen Kaymakam Safitürk’ün koruma polisi Mehmet Kahraman’ın da tanıklığında gerçekleri sakladığı telefon görüşme kayıtlarıyla tespit etti.

Koruma polisi Kahraman, sanıklardan Vedat Erol’un kendisini olay günü arayıp aramadığı sorusuna “Aramadı” şeklinde cevap verirken, telefon görüşme kayıtlarında Kahraman ile Erol arasında 30 saniyelik görüşmenin olduğu tespit edildi.

El yazısıyla yazılmış, PKK sığınağında ele geçirildiği öne sürülen, orjinali bulunmayan bir not üzerinden kriminal inceleme yapıldı.

Safitürk’e ait cep telefonunun içindeki bilgilere de yine “telefonun tahrip olduğu” ve “şifresinin açılamadığı” iddiasıyla ulaşılamadı.

Gözaltına alınan ve daha sonra tanık olarak dosyaya eklenen Mehmet Ali Gezginci ile Devran Aslan hakkında 5 günlük avukat görüş yasağı devam etmesine rağmen ifadelerinin alındığı ortaya çıktı.

Gezginci’nin ifadesine giren avukat M.B.'nin Mardin Barosu tarafından görevlendirilmediği ve ailesi tarafından tutulmadığı açığa çıktı.

Davada yargılanan Devran Aslan’ın savcılık ifadesinin görüntüleri de ortaya çıktı. Savcının, elinde kanlı peçeteyle ifade veren Aslan’a sık sık müdahale ettiği görüntülere yansıdı. En son olarak Safitürk davasına etki edecek olan emniyete ait 155 kayıt sisteminin bulunduğu hard diskin de “bozuk olduğu” öne sürülerek, açılamadığı belirtildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı