Konak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde yapılan 'Türkiye depreme hazır mı?' konulu konferansa siyasiler ve belediye başkanları ilgi göstermedi. Etkinliğe sadece AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık ile Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı geldi.

Koltuklarına isimleri yazılan davetliler İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, MHP İzmir İl Başkanı Nejat Karataş ise etkinliğe gelmedi. TMMOB, ÇOVAK, EGEÇEP başkanları, “Bu salonun dolmasını beklerken karşımızda muhattap bulamadık” dedi.

 

'SİYASİLERİ İLGİLENDİRMİYORUZ'

 

Risk Altındaki Çocuk, Genç ve Ailelerini Koruma Derneği (ÇOVAK) Başkanı Ufuk Doğan, konuşmasında konferansa katılmayan il başkanlarına, belediye başkanlarına ve milletvekillerine gönderme yaparak, şu şekilde konuştu: “İzmir'de deprem istasyonlarının kurulması bir süredir gündemde, sadece 21 tane deprem istasyonu tamamlandı. Bu sayının 75 ile 105 arasında olması gerekiyor. Ne zaman tamamlanır bilemiyoruz. Ne yazık ki böyle depremlerde, toplantılarda olayları çözüp gittikten sonra balık hafızalı oluyoruz ve unutuyoruz ki İzmir fay hatlarının bulunduğu bir bölge ve birinci derece deprem kuşağında yer alıyor. Bu salonun dolmasını bekliyordum. Buraya gelmek istedim çünkü çok önemli bir konu. Burada belediye başkanlarını, meclis üyelerini ve il başkanlarını görmek isterdim. Böyle ciddi bir konunun dikkate alınmadığı görülüyor. Neden bir belediye başkanı ve diğer milletvekilleri yok? Bu sorunları oluşturan bizler ve sizler değil miyiz? Bu sorunları çözmek isteyen bizler ve sizler değil miyiz? İzmir'de olası bir depremde sokakların tamamen enkaz altında kalacağını, ulaşımın duracağını, canlarımızı kaybedeceğimizi bilmemize rağmen neden yetkililer bu kadar duyarsız?”

 

'AŞLIK'IN KATILIMI ÖNEMLİ'

 

Ege Çevre ve Kültür Platformu Dönem Sözcüsü Ertuğrul Barka da Ak Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık'a konferansa katılmasını önemsediğini belirtti. Barka, Bu konunun siyaseten çözülmesi gerektiğini söyleyerek, “ Bizim sorunlarımızla ilgisini partisi adına koyduğu için Ali Aşlık'a teşekkür ederim. Biz bu sorunların siyaseten çözüleceğini düşünüyoruz ve siyasilerin bu tür konularda ilgisini önemsiyoruz. Diğerlerini ilgilendirmiyor demek ki. Sadece bu konuda değil, her konuda” diye konuştu. Barka, “Elbette bütün belediye başkanları, milletvekillerinin burada olmasını beklemiyorduk ama en azından her partiden bir milletvekili katılım gösterebilirdi. Belediye Başkanları katılamasa bile belediye meclisinden ilgili kişiler katılabilirdi” dedi.

 

ERDOĞAN BAYRAKTAR'I GÖREVDEN ALARAK BAŞLASIN

 

Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı şu anda Türkiye'nin dünyanın en hızlı gelişen 10 ülke arasında olmasıyla övündüğünü dile getirerek, “Daha dün depremden kurtulmuş bir çocuğu ölüme mahkum ediyorsanız, sizin gelişmişliğinizin karşılığı nerede?” diye sordu.

 

17 Ağustos 1999 depreminden bu yana çadırların bile değişmediğini belirten Cangı, hükümetin deprem konusunda gerekli önlemleri almadığının altını çizdi.

 

EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, Van depremindeki ciddi eksiklikleri açığa vuran Başbakan'ın "Sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılacak" sözlerini eleştirdi. Cangı, "Başbakan işlem yapacak birini arıyorsa, Van'daki yurttaşlara evlerinde rahatça oturabilirler diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ı görevden alarak başlasın. Bu kadar duyarsız, ilgisiz birinin yönettiği bir afet durumunda bu sonuçların çıkması normaldir. Kâra endeksli bir sistem anlayışının bir ürünü olan bu acılar uygulanan politikaları da enkaz altında bırakmıştır" diye konuştu.

 

'PSİKOLOJİK OLARAK HAZIRIZ'

 

AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık Türkiye'nin sorunlarının konuşulanların çok ötesinde olduğunu dile getirerek, “Bizim kendimize ait mimari yapımız var mı yok. Hep taklit ettik. Sadece binaları değil, ruhları da taklit ettik. Deprem atında kalanlar binalar değil, eğitim sistemi. Çünkü biz, sağlıklı insanlar yetiştiremiyoruz. Türkiye'nin hukuk sistemi bu toplumu taşımıyor. Bütün mesele bundan kaynaklanıyor. Türkiye'yi depreme dayanıklı hale getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Doğru bildiklerimizden şaşmıyoruz. Türkiye depreme psikolojik olarak hazırlandı, umarım fiziksel olarak da hazırlanır” dedi. (Gazete Yenigin / Ajanslar)