İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları için haklarında sınır dışı kararı verilen 4 İranlı mültecinin sınır dışı kararına karşı dava açıldı.

Mülteciler İran'a geri gönderilmeleri durumunda hayati tehlikeleri olduğunu dile getirdi.

Denizli'de İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları için 'Kamu düzenini bozmak' iddiasıyla sınır dışı kararı verilen ve Aydın Geri Gönderme Merkezinde idari gözetim altında tutulan İranlı mültecilerin avukatı, Denizli İdare Mahkemesine dava açtı.

Mülteciler ellerinde İran 'İslam Cumhuriyetine Hayır' yazılı dövizler taşırken eylemde konuşan Esmaeil Fattahi, "İran’daki İslam rejimine karşı mücadele veren kadınlar, bugün Denizli’de İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı da mücadelelerini devam ettiriyor. Kadın mücadelesi enternasyonal bir mücadeledir ve coğrafi sınırlara bağlı değildir" demişti.

20 Mart'ta Çınar Meydanında yapılan basın açıklamasına katılan Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve Mohammad Pourakbari Kermani 5 Nisan'da gözaltına alınmıştı. 6 Nisan'da sınır dışı kararı ile Aydın Geri Gönderme Merkezine gönderilen mülteciler idari gözetim altında tutuluyor. Avukat Hayriye Buse Bergamalı, Denizli Göç İdaresi İl Müdürlüğünün sınır dışı kararına karşı Denizli İdare Mahkemesine dava açtı. İdari gözetim kararına da itiraz edilmesi bekleniyor.

SAHAFİ: İRAN İSLAM CUMHURİYETİNE HAYIR DEMEYE DEVAM EDECEĞİM

İçeriden telefonla görüştüğümüz mülteciler, şimdilik sorun olmadığını fakat İran'a geri gönderilmeleri durumunda hayati tehlikeleri olduğunu dile getirdi. Ayrıca kamuoyundan destek beklediklerini söyleyen mülteciler, serbest kalmak istediklerini ifade etti. İdari gözetim altındaki Zeinab Sahafi mesajında "İran İslam Cumhuriyetine hayır" dediğini, demeye devam edeceğini ve tüm arkadaşlarını da 'hayır' demeye davet ettiğini söyledi.

Geri Gönderme Merkezinde tutulan Esmaeil Fattahi de Evrensel'e gönderdiği ses kaydı ile İran'a gönderilirlerse can güvenliklerinin olmayacağını anlatmıştı.

Kaynak: Evrensel