Berkcan Zengin / Demokrat Haber İzmir

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'nın idam edilişinin 47. yılında Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirerek Gündoğdu Meydanı'na yürüdü. Yürüyüşün ardından denize karanfil bırakılarak anma sona erdi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen anmaya çeşitli siyasi parti, sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra çok sayıda gençlik grupları ve yurttaşlar katıldı.

''Bağımsızlık Demokrasi ve Sosyalizm İçin Denizlerin Mücadelesinde Birleşelim!'' pankartı açılırken ''AKP'ye karşı Deniz olunmalı'', ''Yaşasın tam bağımsız Türkiye'', ''Katillerden hesabı gençlik soracak'' dövizleri taşındı. Yurttaşlar sık sık ''Faşizme karşı omuz omuza, Yusuf Hüseyin Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz, Yaşasın devrim ve sosyalizm'' sloganları attı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını Hülya Ulaşoğlu okudu. Deniz ve arkadaşlarının bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için mücadele ettiklerini belirten Ulaşoğlu, "Bugün Denizleri anmak için değil onlara verdiğimiz sözü hatırlamak ve hatırlatmak için buradayız'' dedi.

EŞİT VE ÖZGÜR BİR DÜNYA KURMAK

O dönemin iktidarları, mücadele eden gençlerin en önünde yürüyenlerini öldürdükleri zaman, geride kalanların korkuya kapılıp geri çekileceklerini vurgulayan Ulaşoğlu, ''Denizler 47 yıldır yüzlerce binlerce gencin adında, mücadelesinde, kararlılığında, cesaretinde yaşıyor. 47 yıldır onların verdiği onurlu mücadelenin bayrağı eşit ve özgür bir dünya kurmak isteyenlerin ellerinde yükseldi, yükselmeye devam ediyor'' dedi.

MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Deniz’in, Yusuf’un ve Hüseyin’in idealleriyle, halka, işçi sınıfına ve sosyalizme olan bağlılıklarıyla yalnız Türkiye’nin değil, dünyanın 1960/1970’li yıllarının devrimci ikliminin de özü ve özeti olduğunu söyleyen Ulaşoğlu, ''Bugün Denizlerin anısını yaşatmak, milyonlarca işçinin emekçinin iş cinayetlerinde ölmesine, hayatları boyunca yoksulluk içinde yaşamasına, gençlerin hayatlarının işsizlik kıskacında daralıp kaybolmasına karşı mücadele etmekten geçiyor. Halkların eşit bir şekilde, barış içinde, birlikte yaşayabilmesi için, bağımsızlığımız için, insanca bir yaşam için, demokratik hak ve özgürlüklerimiz için mücadele etmeye devam edeceğiz'' diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.

Anmaya gelen yüzlerce kişi, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünden Gündoğdu Meydanı'na yürüdü. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idam edilmelerinin 47. yıldönümünde denize karanfil bırakıldı.