İnsan hakları avukatı ve eski TİP yöneticisi Halit Çelenk (89) hayatını kaybetti. THKO davasında idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı savunan Çelenk kanser ve astım tedavisi görüyordu.

68 hareketinin öğrenci liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın avukatı Halit Çelenk, Denizler'in ölüm yıldönümünden bir gün önce hayata veda etti. 

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan'ın avukatı, idamlarının tanığı, 15. baskısını yapan "İdam Gecesi Anıları" kitabıyla 38 yıldır yapılan yargılamanın birçok yönüyle hukuk dışı bir süreç olduğunu belgelerle ortaya koymuştu.

Çelenk'in, 2010 yılında Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ölüm yıldönümünde yayımladığı mesajda şu ifadeleri dikkat çekmişti:

"Son yıllarda Denizlerle ilgili hemen her etkinlikle ilgili dava açılıyor. Onların onurlu duruşları, dünya görüşleri, inançları ve sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya için verdikleri mücadele, aradan bunca yıl geçmesine rağmen, sermaye sınıfı ve onun temsilcisi siyasal iktidarları korkutuyor. Ve yine bu nedenle, Denizler Türkiye emekçi sınıfının yükselen bağımsızlık ve demokrasi mücadelesinde bayrak olmaya ve her yeni direnişte bir kez daha yeşermeye devam ediyorlar."

CENAZE TÖRENİ YARIN

Halit Çelenk'in cenaze töreni yarın Denizlerin anması ile birleştirilecek. Tören için saat 12.00'de Karşıyaka Mezarlığı 2 No'lu Kapı'da buluşulacak. Denizlerin mezarındaki anmanın ardından Halit Çelenk de toprağa verilecek.

HALİT ÇELENK KİMDİ?

Halit Çelenk, 1922 yılında Antakya'da doğdu. Birinci Dünya Savaşı sonunda Fransız topçusu Antakya'yı döverken ve ailesi Harbiye köyüne göçerken üç buçuk aylıktı. İlkokulu Mektebi Sultani'de okudu, orta öğrenimini Fransız mandası döneminde Fransızların yönetimindeki lisede tamamladı.

1944 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1962 yılında eşi Şekibe ile birlikte Türkiye İşçi Partisi'ne üye oldu. Partinin Ankara il yönetiminde sekreter ve genel yönetim kurulunda üye olarak görev yapan Halit Çelenk, yaşamı boyunca ülkemizin demokratikleşmesi, hukuk devletinin tam olarak kurulup yerleşmesi, hakça bir toplumsal düzenin gerçekleşmesi için çalıştı. İnsan hakları savaşımında, düşünce ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasında yazar ve savunman olarak yoğun uğraş verdi.

1960'lı yıllarda İlerici Avukatlar Derneği ve yine Devrimci Avukatlar Derneği'nin kurucu ve yöneticileri arasında yer aldı. 1965 yılında Fakir Baykurt'un başkanlığında kurulan Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın (TÖS) daha sonra kurulan Tüm Eğitim ve Öğretim Emekçileri Birleşme ve Dayanışma Derneği'nin (Töb-Der) hukuk danışmanlığını yaptı. 1968 yılında Türk Hukuk Kurumu'nun ikinci başkanlığını yaptı. 1975 yılında Çağdaş Hukukçular Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı. Yine İnsan Hakları Derneği'nin kurucuları ve yöneticileri, ayrıca İnsan Hakları Vakfı'nın kurucuları arasında yer aldı.

12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde, Dev-Genç, THKO, TİP, TKP, TSİP, Dev-Yol, DİSK, Barış, Türkiye Yazarlar Sendikası, Halkevleri Köy-Koop, vb. davalarda savunmanlık yaptı. Barış davasında ve Aziz Nesin'in öncülüğünü yaptığı Dilekçe davasında sanık olarak yargılandı ve beraat etti. Nâzım Hikmet'in kız kardeşi Samiye Yaltırım tarafından kurulan Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'nın yönetim kurulunda görev aldı, Nâzım Hikmet'e yapılan hakaret davalarında müdahil olarak Samiye Yaltırım'ın avukatlığını yaptı.

Başta Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan olmak üzere Taylan Özgür, Mahir Çayan, Gün Zileli, Melih Pekdemir, Kemal Türkler, Aziz Nesin, Mahmut Dikerdem, İlhan Selçuk, Oktay Akbal, Dr. Erdal Atabek, Vedat Türkali, Mihri Belli, Uğur Mumcu, Remzi İmame, Mümtaz Soysal, Bahri Savcı, Adalet Ağaoğlu, Işık Kansu, Muzaffer İlhan Erdost, Süleyman Ege, Melike Demirağ, Sadun Aren, Abdullah Baştürk, Vahat Erdoğdu, Seyhan Erdoğdu, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Asım Bezirci, Arif Damar, Öner Yağcı, M. Emin Değer'in de aralarında bulunduğu önemli adların savunmanlığını yaptı.

Halit Çelenk'in Yayımlanmış Eserleri:

- İdam Gecesi Anıları, 1973. - THKO Davası, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Arkadaşlarının Sorgu ve Savunmaları, Yayına Hazırlayan: Halit Çelenk, 1974. - Hukuk Yazıları, TÖB-DER Yayınları, 1974. - Devlet Güvenlik Mahkemeleri Niçin Kaldırılmalı?, 1976. - Bildiri Yayınlama, 1976. - Hazırlık Soruşturması Aşamasında Savunma Hakkı, 1977. - Toplantılar ve Yürüyüşler, 1977. - Hukuk, (TCY'nın 141-142 ve 146. Maddeleri Uygulanmasında Mahkeme ve Yargıtay Kararları), 1985. - Hukuksuz Demokrasi, 1985. - 141-142. Üzerine, (Maddelerin Kaynağı, Değişiklikler, Gerekçeler ve Uygulamalar), 1985. - Hukuk Açısından TÖB-DER Davası, Savunmalar, Kararlar, 1990. - Umut Hangi Dağın Ardında? 1993. - Barış Savaşçıları, 1996. - Beş Kapı-Beş Kilit, 1996. - Türkiye İşçi Partisinde İç Demokrasi, 2002.