ABD'de Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla'nın sanık, Reza Zarrab'ın tanık olduğu davadaki iddialar ile ilgili Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'ten açıklama geldi. Ateş, Zarrab'ın aksine 'para transferleriyle ilişkileri olmadığını' savundu.

Zarrab, İran'a yönelik ambargoyu delerken altın ticaretinin nasıl işlendiğini anlattığı sırada Denizbank ile ilgili bir iddiada bulundu. Zarrab, Halkbank'a gelen paranın bu bankadan çıkışının euro ve Türk Lirası olarak Denizbank'a gelişiyle yapıldığını söyledi.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın aktardığına göre Denizbank Genel Müdürü Ateş, "BDDK ve bankalar bu iddianameyi satır satır inceledi. Listede birçok isim ve kurumun adı geçiyordu. Bunun sebebi de seçilecek jüri üyelerinin söz konusu isimlerle yakınlığı olmamasını sağlamaktı. Bu iddianamede Denizbank veya bir personelinin ismi geçmiyor. Zarrab ifadesinde altın ticaretini anlatıyor” dedi.

Ateş şöyle konuştu:

“2004’e kadar Türkiye’nin Hazine tarafından görevlendirilmiş altın takas bankası İş Bankası’ydı. Bu yıldan 2013’e kadar takas bankası Denizbank oldu. Bu tarihten sonra da Kuveyt Türk’e geçti. Takas bankaları altın işi yapan, altın borsalarına kayıtlı şirketlerin işlemini açmakla mükelleftir. Bu çerçevede altın hareketleri takas bankasından geçer. Ama bu demek değildir ki biz altını Dubai veya şemada görülen başka bir banka ile ilgili olarak yurtdışı edildiği ifade edilen, sonra altının gitmediği bunlar belgelerle tevsik edilir. Zaten bu belgeleri de BDDK her bankadan istedi ve inceledi. Bir tane yurt dışına döviz işlemimiz yoktur."

Kaynak: Hürriyet