Soner Aydın / Demokrat Haber

68 kuşağı hareketinin liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 43. yılında Mersin'de anıtı önünde anıldı.

68 kuşağı hareketinin liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Mersin'de 68'liler Hatıra Ormanı içindeki 'Üç Fidan' anıtı önünde anıldı. 3 devrimci adına düzenlenen anma törenine Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu, HDP İl ve İlçe yöneticileri, Milletvekilleri adaylarının yanı STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Anma etkinliği '3 Fidan' anıtına çelenk bırakılmasının ardından bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

ÜÇ YOLDAŞIMIZ 6 MAYIS GECESİ İDAM EDİLDİ

Burada kısa bir konuşma yapan Mersin 68'liler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kapıkıran, 68 Hareketi'nin dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de bir başkaldırı hareketi olduğunu dile getirdi.

68 hareketinin sadece gençlik hareketi olmadığını sözlerine ekleyen Kapıkıran, "İşçilerin olumsuz çalışma koşullarının düzeltilmesi için fabrikaları işgal etmesi, köylülerin ürettiklerinin piyasada değerini bulması için eylem yapması 68 hareketinin başladığı yıllardı. O yıllarda yani 1971'deki darbeden sonra bu üç yoldaşımız 6 Mayıs gecesi idam edildiler" dedi.

'68 RUHU DOĞA TALANINA KARŞI OLMAK DEMEKTİR

3 devrimciyi her yıl anıtı başında andıklarını belirten Kapıkıran, o günün koşullarının bugün de var olduğuna dikkat çekti. Kapıkıran, o gün olduğu gibi bugün de işçilerin emeklerinin karşılığını alamadığını, işsizlik, yoksulluk gibi sorunların var olduğunu belirtti. "68'li olmak ülkemizin ormanlarının, kültürünün, doğasının talan edilmesine karşı çıkmak, HES'lerin, Nükleer Santraller'in yapılmaması için mücadele etmektir" diyen Kapıkıran, "68 ruhu işçilerin emekçilerin yanında olmaktır. 68 ruhu hırsızlığa, yoksulluğa, talana, hukuksuzluğa bugün de karşı olmaktır. Bu bağlamda biz 68'liler ve o ruhu taşıyanlar olarak bu mücadeleyi gelecek kuşaklara aktarmak için her türlü çabayı sarf edeceğiz. Bu anlamda Denizlerin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz" ifadelerini kullandı.