Ulucanlar Cezaevi'nde 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen THKO (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu) liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, ölümlerinin 41. yıl dönümünde mezarları başında anıldı.

Karşıyaka Mezarlığı’nda düzenlenen törene KESK, DİSK, 68'liler Dayanışma Derneği, Devrimci 78'liler Federasyonu, CHP Gençlik Kolları ile çok sayıda part, grup ve sivil toplum kuruluşu katıldı.

Törene katılan yüzlerce kişi, Gezmiş, Aslan ve İnan’ın mezarlarına su döküp, karanfil bıraktı. Saygı duruşuyla devam eden tören sırasında 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Devrim şehitleri ölümsüzdür' gibi sloganlar atıldı. Bazı sivil toplum kuruluşları Gezmiş’in mezarı başında kısa açıklamalar yaptı.

Gezmiş’in mezarını görüntülemeye çalışanlar adeta birbirleriyle yarıştı.

Gezmiş’in büyük bir fotoğrafı mezarlığının girişine asıldı. Etkinliğe katılanlar, Gezmiş’in fotoğrafının altında resim çekildi. İsmi Deniz olan bir yaşındaki bebeğin annesinin kucağında posterin önünde resim çekilmesi dikkat çekti.

TAKSİM'DE POLİS MÜDAHALESİ

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 41’inci yıl dönümü sebebiyle İstiklal Caddesi’nde yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti, arbede çıktı.

Genç-Sen üyeleri yaklaşık 10 kişilik grup Galatasaray Meydanı’nda toplandı. Taksim’e doğru İstiklal Caddesi üzerinden yürüyüşe geçen grup, çevik kuvvet polisleri tarafından durduruldu.

Polis gruba biber gazı ile müdahale etti. Birkaç kere toplanmaya çalışan grup, kovalamaca sonucunda ara sokaklara kaçtı.

DENİZ GEZMİŞ'İN İLK KEZ YAYINLANAN FOTOĞRAFLARI ÇIKTI

Deniz Gezmiş'in ölümünün 41. yılında iki fotoğrafı ilk kez yayınlandı. Adana Cezaevi'nde çekilen fotoğrafta Cihan Alptekin ve Deniz Gezmiş iki kabadayı ile objektife poz veriyor.

Evrensel gazetesinde yayınlanan fotoğrafla ilgili şu satırlara yer verildi; “Fotoğrafta, Deniz Gezmiş ve Cihan Alptekin iki kabadayı ile birlikte görülüyor... “

BİR FOTOĞRAF DA HOZAT’TA

Tunceli'nin Hozat ilçe Belediye Başkanı Cevdet Konak'ın arşivinde bulunan Deniz Gezmiş'e fotoğraf şu ana kadar hiçbir yerde yayımlanmadı. Başkan Konak, fotoğrafın İstanbul'da birileri tarafından getirilip kendisine verildiğini söyledi.

Fotoğrafın daha önce hiç bir yerde yayımlanmadığını belirten Konak, fotoğrafı büyüterek Hozat Kültür Merkezi'ne asacağını dile getirdi.

DENİZ GEZMİŞ İÇİN CHP'YE TUTANAKLI CEVAP

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamının yıldönümünde anma mesajı yayınlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu, Ak Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan 1972 yılındaki tutanakları yayınlayarak topa tuttu.

Kılıçdaroğlu'nun resmi Twitter hesabından, "Bugün 6 Mayıs, bugün tek suçları vatanlarını sevmek olan Deniz'in, Hüseyin'in, Yusuf'un ölüm yıl dönümü. Saygıyla anıyorum" mesajının yayınlaması üzerine,

Bülent Turan, "Yazıklar olsun hem asacaksınız hem üzüleceksiniz, biz de size inanacağız öylemi" diyerek CHP'nin geçmişi ile bugünkü CHP arasındaki çelişkiye dikkat çekti.

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının CHP'li Milletvekillerinin oylarıyla asıldığını iddia eden Bülent Turan tutanakları yayınladı ve 144 CHP milletvekilinden bir kısmının idama evet dediğini belirtti.

BDP'DEN DENİZ GEZMİŞ ÖNERGESİ

BDP, idamların bütün boyutlarıyla araştırılması için Meclis'te komisyon kurulmasını istedi.

BDP, Hüseyin İnan, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan için verdikleri araştırma önergesinde, söz konusu idamların bütün boyutlarıyla araştırılması için Meclis'te komisyon kurulmasını istedi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, Hüseyin İnan, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'ın 9 Ekim 1971'de idam cezasına çarptırıldığı belirtilerek şöyle denildi:

"6 Mayıs 1972 günü sabaha karşı cezaları infaz edildi. Türkiye'nin hukuk tarihine kara bir leke gibi düşen bu vahim olayın temizlenmesi Meclis'in saygınlığı açısından elzem bir durum oluşturmaktadır. Söz konusu idamların bütün boyutlarıyla araştırılması çözüm sürecinin tartışıldığı bu dönemde tarihi gerçeklerle yüzleşme ve hakikatleri ortaya koyma adına önemli katkılar sunacaktır. İdamlarla ilgili Meclis'in son onay mercii olması hasebiyle Anayasa'nın 98. ve İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim."

KADIKÖY'DE GEZMİŞ MİTİNGİ

Mücadele Birliği Platformu üyesi yaklaşık 200 kişi, Kadıköy Meydanı'nda Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 41. yıl dönümünde miting yaptı.

Miting valilik izniyle gerçekleştiği için Kadıköy Rıhtıma inen tüm yollar saat 13:30'dan itibaren trafiğe kapatıldı. Şahap Gürler Caddesi'nde toplanan kalabalık Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın fotoğraflarını taşıdı.

Miting'de Deniz Gezmiş ve arkadaşların için saygı duruşunda bulunuldu, çeşitli konuşmalar yapıldı.

Yaklaşık 45 dakika trafiğe kapalı kalan Rıhtım Caddesi miting devam ederken ulaşıma açıldı.