Yargıtay, Deniz Feneri soruşturmasında görevden alınan 3 Cumhuriyet savcısının yargılandığı davada beraat kararı verdi. Davanın tarihe geçeceğini belirten Savcı Nadi Türkaslan, “Suçlu değildim, beraate sevinmedim” dedi.

Deniz Feneri e.V. davasında görevden alınan Cumhuriyet Savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz'le ilgili dava Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde görüldü.

Duruşmaya, sanıklar ve avukatlarıyla müdahil avukatları katıldı.

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, sanıkların mahkeme kararının bir kısmını kapatarak ilgili yerlere göndermesine ilişkin, yapılan araştırmada suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını belirterek, sanıkların beraatını talep etti.

Cumhuriyet Savcısı, söz konusu işlemde sahtecilik kastının bulunmadığının belgelerin durumundan açıkça görüldüğünü ifade etti.

Mahkeme, üç savcının beraatine karar verdi. Kararın oy çokluğuyla alındığı öğrenildi.

Kararı değerlendiren Savcı Türkaslan, davanın tarihe geçeceğini söyledi.

Türkaslan, "Suçlu olmadığım için beraat kararına sevinmedim" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU: ADALET OLAN DEVLETLER GÜÇLÜDÜR

Duruşmayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ve bazı milletvekilleri izledi.

Duruşma arasında gazetecilere konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Alman yargısı bunu yüzyılın soygunu olarak dillendirmişti. Davayı Türkiye'de soruşturan savcılar, yargının karşısına çıkarmıştır. Adaletin tecelli ettiği bir devletin güçlü olabileceğine hepimiz inanıyoruz. Adalet mülkün temeli ise bu ayıplı davaların adalete uygun sonuçlanması gerekir'' diye konuştu.

Oda TV davasıyla da ilgili değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, şunlar kaydetti: “Bunlar birer gazeteci, ellerinde sadece kalemleri var. Onları tutuklamak, hapse atmak, uzun süre hapislerde bekletmek doğru değil. Demokrasi açısından bizim kabul edebileceğimiz bir uygulama değil. O davanın da hukuka uygun sonuçlanmasını bekliyoruz, tahliyeler bekliyoruz. Bu hem Türk kamuoyunu hem de dünya kamuoyunu rahatlatacaktır. Türkiye'ye bakış acısına değiştirecektir.”

MİLYONLARCA EURO YOLSUZLUK İDDİASI

Görevden alınan savcılar, Deniz Feneri soruşturmasının hazırlığı için 2.5 yıl çalışmış, daha sonra da operasyon için düğmeye basmıştı.

4 ayrı dalgada gözaltına Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) eski Başkanı Zahid Akman, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman'ın da aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklanmıştı.

Zahid Akman dahil 6 zanlı serbest bırakılmıştı.

Soruşturma Almanya'daki Deniz Feneri Derneği'nin topladığı milyonlarca Euro’nun kuryelerle Türkiye'ye sokulduğu iddiasıyla başlatılmıştı.

SAVCILAR GÖREVDEN ALINMIŞTI

Haklarındaki iddialar nedeniyle Savcılar Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz soruşturmadan alınmıştı.

Savcılar hakkında "evrakta sahtecilik" ve "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla dava açılmıştı.

Davanın son duruşmasında, savcılar soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunmuştu.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur'un da aralarında bulunduğu 17 kişinin tanık olarak dinlenmesi talep etmişti.