Denetimli serbestlik için ‘6 ay açık ceza infaz kurumunda kalma’ şartının uygulanmama süresi 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatıldı. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen madde ile ilk etapta 7 bin 34 hükümlü uygulamadan yararlanacak.


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 26. Dönem 19. Birleşimi Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı.

Partilerin verdiği önergelerin görüşülmesinin ardından SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına Ocak 2016’dan itibaren ayda 100 lira seyyanen zam yapılmasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı görüşüldü.

Tasarının beşinci maddesinin görüşülmesine başlandı.

Madde üzerine yapılan görüşmelerin ardından Maliye Bakanı Naci Ağbal, milletvekillerinden gelen sorulara cevap verdi.

Memurlarla ilgili olarak maaş ücret artışları yapılırken en çok öne çıkan konunun, kişinin en azından enflasyon karşısında özlük haklarının korunup korunamadığı olduğunu belirten Ağbal, “AK Parti hükümetlerimiz döneminde memurlarımız da diğer çalışanlarımız gibi reel olarak önemli ücret artışları aldı. En düşük memur maaşı 2002 ila 2015 arasında reel olarak yüzde 94 olarak artmıştır. Hem enflasyon karşısında maaşları erimemiştir hem de son 13 yıldır Türkiye ekonomisinde oluşan refahtan önemli pay almışlardır.” diye konuştu. Memurların da zenginler kadar vergi verdiği ve vergi tarifelerine ilişkin bir düzenleme olup olmayacağı sorusuna Ağbal, “Vergi uygulamalarında artan oranlı tarife neredeyse evrenseldir. Aslında artan oranlı tarife, kişinin ödeme gücüne bağlı olarak daha fazla vergi ödemesini içerir. Mevzuatımızda sadece memurların aldıkları üzerinden bir düzenleme değil, hem bütün çalışanlara ve ticaret erbabına ve çiftçilere aynı tarife uygulanmakta. Memurlara ilişkin özel farklı bir uygulama yapılmıyor.” cevabını verdi.

“Asgari ücret bin 300 lira olduğunda bununla ilgili vergi yükü kaldırılacak mı?” sorusunu ise Ağbal, şu şekilde cevapladı: “Hem seçim beyannamemizde hem de hükümet programımızda 1 Ocak itibariyle net bin 300 lira olduğunu ifade ettik. Şu anda da asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarına devam ediyor. Yılbaşından önce komisyon, asgari ücreti belirleyecek. Başbakanımız ifade ettiler, buradan dolayı ortaya çıkacak yüke ilişkin özel sektörün talepleri çerçevesinde ve bütçe imkanları çerçevesinde çalışma yapılacak. Biz de çalışmaları yürütüyoruz.”

DEĞİŞİKLİK İLK ETAPTA 7 BİN 34 HÜKÜMLÜYÜ İLGİLENDİRİYOR

Madde üzerine yapılan görüşmeler ve soru cevap kısmının ardından gerçekleştirilen oylama ile madde kabul edildi. Kabul edilen madde ile denetimli serbestlik şartlarında yer alan ‘açık ceza infaz kurumunda cezanın son 6 ayının kesintisiz olarak geçirilmesine’ yönelik hükmün uygulanmama süresi de 31 Aralık 2020’ye kadar erteleniyor. Düzenleme ile 1 Ocak 2016 itibarıyla halen cezaevlerinde bulunan 7 bin 34 hükümlü, ‘denetimli serbestlik’ yoluyla serbest özgürlüğüne kavuşacak. (Taraf)