Demokratik İslam Kongresi (DİK) devam eden sokağa çıkma yasaklarına karşı ve sokaktan alınamayan cenazelere dikkat çekmek için Diyarbakır’da bir yürüyüş düzenledi.  Yürüyüşe HDP milletvekilleri Ayhan Bilgen, Nimetullah Erdoğmuş ve Hüda Kaya’nın yanı sıra birçok seyda da (din alimi) katıldı. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan DİK üyeleri ilahiler eşliğinde Şeyh Sait (Dağ Kapı) Meydanına doğru yürüyüşe geçti. Öğretmen Evi önünde kitlenin önünü zırhlı araçlarla kesen polis daha fazla yürünmesine izin vermedi. Yapılan görüşmeler sonuç vermeyince DİK adına açıklama polis barikatının önünde yapıldı.

Burada ilk olarak konuşan DİK Sözcüsü Fadıl Bedirhanoğlu, bölgede kör bir savaşın yürütüldüğünü belirterek, “Biz Demokratik İslam Kongresi olarak bu durumun ne insanlığa ne İslam’a yakışmadığını haykırmak istiyoruz. Yetkililerin bir an önce aklıselime dönmesini bu kör savaşın bir an önce bitirilmesini istiyoruz. Bütün insanlığı, bütün dini kesimleri bu haksız savaşa son vermek için sesini yükseltmeye çağırıyoruz” dedi.

KAYA: HESABINI VEREMEYECEKLER

Daha sonra konuşan HDP Milletvekili Hüda Kaya, polisin Şeyh Sait Meydanı’na geçişlerine izin vermemesine tepki göstererek, “İşte biz Türkiye’de bu kadar özgürüz. Din alimlerimizle, kadınlarımızla, gençlerimizle sokağa çıkma yasaklarına ve yaşanan zulme karşı tarafımızı göstermek için buraya geldik. Ancak yürüyüşümüze engel olunuyor” dedi. Sokaklarda, camilerde halen cenazelerin bekletildiğini ve insanların evlerinde sofra başlarında, abdest alırken, namaz kılarken öldürüldüğünü ifade eden Kaya, “Bugün Kürt halkı burada bebekleriyle, çocuklarıyla, din alimleriyle, seccade başında namaz kılan yaşlılarıyla katledilirken Türkiye medyası halkımızın zihnini çarpıtmaya devam ediyor. Biz buradaki katliamlara şahidiz. Kimin kimi öldürdüğünü çok iyi biliyoruz” dedi. Hangi şart altında olursa olsun barışı yükseltmeye devam edeceklerini ifade eden Kaya, “Çünkü biz inanıyoruz ki barışa hizmet etmek Allaha hizmet etmektir. Bu vesileyle başta Diyanet olmak üzere tüm İslami kurumlara çağrıda bulunuyoruz; lütfen gelsinler ve burada yaşananlar gerçekleri yerinde görsünler. Bir İslam ilkesini yerine getirsinler. Yoksa bunun hesabını veremeyecekler” dedi.

DİK adına yapılan açıklamada ise savaş ortamının bitirilerek müzakerelerin yeniden başlatılması vurgulandı.