İçişleri Bakanlığı’nca Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine atanan kayyumlara tepki göstermek üzere Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde başlayan  "Demokrasi Nöbeti" Esenyurt'ta bulunan Cumhuriyet Kent Meydanı'nda yapıldı.

Yapılan oturma eylemine HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek HDP'li vekiller Murat Çepni, Saruhan Oluç, Kemal Bülbül, Ömer Öcalan ve Nejdet İpekyüz, CHP'li vekil Ali Şeker'in yanı sıra emek ve meslek örgüleri de katıldı.

Kent Meydanı bekçi ve polislerce ablukaya alınırken, meydana giriş-çıkışlar ise halka kapatıldı.

CAMİ BOŞALTILDI

Toplanan kitleye polis tarafından plastik mermi ve gaz bombaları ile müdahale edildi. Polis müdahalesinde çok sayıda kişi yaralanırken, kitle ara sokaklara dağılarak ıslık ve zılgıtlarla yürüyüş düzenledi. 

Yürüyüş boyunca, "Hak hukuk adalet HDP ile gelecek", HDP halktır halk burada", "Direne Direne kazanacağız" sloganları atıldı.  Ayrıca Esenyurt Serhan Tirit Merkez Camisi ise boşaltılarak yurttaşlar alandan uzaklaştırıldı.

Sokaklarda çok sayıda zırhlı araçların devriye gezmesi ise dikkat çekti.

HDP'Lİ BÜLBÜL HASTANEYE KALDIRILDI

Polisler ile HDP'li vekiller arasında tartışma sürerken yaşanan arbedede HDP’li vekil Kemal Bülbül yaralandı.

Bülbül ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis müdahalesinde polis tarafından 10 kişi gözaltına alınırken, gözaltına alınanların polis otosunun dışında ve içinde darp edildikleri belirtildi. Gözaltına alınanların isimleri öğrenilemezken, gözaltına alınanların Esenyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi.

OLUÇ : KINIYORUZ

Emek ve meslek örgütlerinin alana girmesine izin verilmezken HDP'li vekil Saruhan Oluç burada kısa bir açıklama yaptı.

Oluç, meslek örgütleri ile bir açıklama yapmak istediklerini fakat buna izin verilmediğini belirterek, sadece vekillerin nöbet tutmasına izin verdiklerini söyledi.

Oluç, "Biz bunu kınıyoruz. Türkiye'deki demokrasi ve hukuk mücadelesinin asla sona erdirilemeyeceğini bir kez daha vurguluyoruz. Buraya bizi desteklemeye gelen emek ve meslek örgütlerine teşekkür ederiz. Onlarla zaten birlikteyiz. Bu dayanışmayı daha da büyüteceğiz" diye konuştu.

'DEMOKRASİDEN YANA TAVRIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ'

KESK adına konuşan Özlem Tolu ise, barış ve demokrasi için mücadele eden HDPli vekillerin yanında olduklarını söyledi. Tolu, "Halk iradesinden söz edenler bugün halk iradesini gasp ederek antidemokratik uygulamalarını sürdürüyorlar. Süreç yeni başlamadığını biliyoruz. Demokrasiden yana tavrımız sürdüreceğiz" dedi.

HDP: SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Öte yandan HDP İstanbul İl Örgütü polislerin orantısız müdahalesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "Bugün 17.00-19.00 saatleri arasında Esenyurt Meydanı'nda milletvekillerimiz Saruhan Oluç, Kemal Bülbül, Ömer Öcalan, Necdet İpekyüz, Züleyha Gülüm, CHP milletvekili Ali Şeker ve çok sayıda siyasi parti, kurum temsilcisi, kayyımlara karşı yapmak istedikleri oturma eylemi esnasında coplu ve plastik mermili saldırıya uğradı. Bu saldırı karşısında sloganlarla polise tepki gösteren kitleye polis aynı yöntemlerle saldırdı. Kayyımlar eliyle halkımıza dayatılan irade gasplarına karşı sessiz kalmayacağımızın bilinmesini isteriz. Zorba ve yok sayan bir zihniyetin ürünü olan #Kayyımlar gidecek. Bu ülkenin asıl öğeleri olan halklarımız hukuktan yana tavrını sergilemeye devam edecek. Hiçbir zorba yöntem bizleri yolumuzdan alıkoyamaz. Bu temelde demokratik eylemlerimiz devam edecektir" denildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı