PES Heyeti, HDP milletvekilleri, gazeteciler ve Kürt belediye başkanlarının derhal serbest bırakılmalarını talep etti HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesi engellenen Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Heyeti'nde yer alan İsveçli milletvekilleri, ziyaretin engellenmesini kınadı ve HDP ile dayanışmayı sürdüreceklerini ifade etti.

 
ORBACK: TUTUKLAMA VE BASKILARI KABUL EDİLEMEZ
 
Murat Kuseyri'nin ANF'deki haberine göre, İsveç Olof Palme Merkezi Başkanı Jens Orback, "AKP, insan hakları ihlallerini ve muhalefete yönelik baskılarını, Türkiye’nin ikici büyük muhalefet partisinin eş başkanları ve milletvekillerini tutuklamaya kadar vardırdı. Bu kabul edilemez ve HDP ile dayanışmamızı güçlendirerek sürdüreceğiz” dedi.
 
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş için gittikleri Edirne Cezaevine yaklaşmalarına dahi izin verilmediğini ve ağır silah taşıyan askerler tarafından cezaevinin 100 metre dışında durdurulduklarını söyleyen Orback, basın toplantısını bir tarlada yapmak zorunda kaldıklarını açıkladı.
 
Türkiye’nin ifade ve basın özgürlüğü ile insan haklarına saygı göstermediğini söyleyen Orback, “Biz tutuklanan HDP milletvekilleri, gazeteciler ve Kürt belediye başkanlarının derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
GRANLUND: İHLALLERİ DÜNYA KAMUOYUNA DUYURACAĞIZ
 
Heyet içinde yer alan İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Marie Granlund ise Avusturya, İtalya, Almanya Fransa ve İsveç'ten milletvekilleriyle cezaevinin karşısında basın açıklaması yapmak durumunda kaldıklarına değinerek, şunları söyledi:
 
‘CUMHURİYET GAZETESİNE YÖNELİK SALDIRIYI DA KABUL ETMİYORUZ’
 
“Türkiye’deki gelişmeler ters yönde ve kaygı verici. Hukuki olarak değil, siyasi olarak parti liderleri ve milletvekilleri hapsediliyor. Memurlar toplu olarak işten atılıyor. Ağır ifade özgürlüğü ve insan hakları ihlalleri yaşanıyor. Cumhuriyet gazetesine dönük saldırıyı da kabul etmiyoruz."
 
Granlund, İsveç’e geri döndüklerinde ne yapmayı düşündükleri sorusunu da, “Ülkedeki insan hakları ihlallerini ve yaşadıklarımızı İsveç ve dünya kamuoyuna duyuracağız. Halka gerçekleri açıklayacağız. Ben Avrupa’nın diğer ülkelerindeki parlamenterlerin de Türkiye’deki insan hakları ihlallerine karşı tutum almaları gerektiğini düşünüyorum. Olanlara karşı herkes tepki göstermeli” diye yanıtladı.
 
LOFBERG: HAK İHLALLERİ ZİRVEYE ULAŞTI
 
Sosyal Demokrat İşçi Partisi Uluslararası Sekreter Yardımcısı Morten Löfberg, Türkiye’de demokratik hakların giderek sınırlandığını ve hak ihlallerinin HDP’li eş başkanlar, milletvekilleri ve seçilmiş belediye eş başkanlarının tutuklanmasıyla zirveye ulaştığını savundu.
 
Löfberg, "Türkiye’de pek çok medya kuruluşu temelsiz suçlamalarla kapatıldı. Biz ifade özgürlüğüne yönelik bu ihlalleri oldukça kaygı verici buluyoruz. Kardeş partimiz HDP ile dayanışmak için Avrupa Sosyalistleri Partisi’nden bir heyet bu amaçla Edirne’de bulunuyor. Bunu, HDP milletvekillerinin tutuklanmalarını ve hak ihlallerini kabul etmediğimizi göstermek için yapıyoruz. HDP ile dayanışmamız değişik biçimlerde sürecek." dedi.
 
ÇETİN: DERHAL SERBEST BIRAKILMALILAR
 
Hukukçu ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi Dalarna Bölgesi Ombudsmanı Evin Çetin, ilk defa Avrupa çapında çok sayıda milletvekilinin, HDP ile dayanışmak ve eş başkanları ziyaret etmek amacıyla Türkiye’de olmasını önemsediklerini dile getirdi.
 
Çetin, şu değerlendirmede bulundu:
 
“Uluslararası yasalar politik tutsakların dış dünya ile ilişki kurmalarını güvence altına alıyor. Ancak Türk hükümeti uluslararası yasaları hiçe sayarak arkadaşlarımızın Demirtaş ile görüşmelerini engelledi. Sosyal demokratlar ve İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, HDP’li milletvekillerinin tutuklanmalarını Avrupa Birliği’nde gündeme getirdi ve Türkiye’ye tutum alınmasını talep etti. Bunu Avrupa dışişleri bakanlarının yaptığı toplantıda da gündeme getirdi.
 
Biz, her şeyden önce tutuklanan HDP’li milletvekilleri ve seçilmiş belediye eş başkanlarının derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Uzun vadeli hedefimiz de şu anda çok güç ve karanlık görünse de Türkiye’de savaşın bitmesi ve yeniden barış müzakerelerine dönülmesi."
 
HEDİN: ULUSLARARASI YASALARA AYKIRI
 
Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Rosa Güçlü Hedin de, halkın oylarıyla seçilen milletvekili ve belediye eş başkanlarının siyasi nedenlerle tutuklanmalarının uluslararası yasalara aykırı olduğunu söyledi ve derhal serbest bırakılmalarını istedi.
 
DAYANIŞMAYA GELENLER
 
Demirtaş’ı ziyaret etmek isteyen ve basın toplantısı yapan PES üyesi milletvekilleri şunlar:
 
Segei Stanishev PES Başkanı
 
Hannes Weninger, Avusturya
 
Josette Durrieu, Fransa
 
Arne Lietz, Almanya
 
Maria Granlund ve Jens Orback, İsveç
 
Pia Locatelli, Giacomo Filibeck, Lorenza Tibiri, İtalya.