301 maden işçisinin, Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen faciada hayatını kaybetmesinin üzerinden dört yıl geçti. 

HDP cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, facianın yıldönümünde bir mesaj göndererek "Soma Katliamı’nı ve suçluları unutmuyoruz" dedi.

Demirtaş mesajında şu ifadelere yer verdi:

Türkiye halkları, tam dört yıl önce, acısı asla unutulmayacak büyük bir katliama tanık oldu. Soma’da gerçekleşen maden katliamında 301 canımızı yitirdik. 

Soma Katliamı’nda Türkiye halkları işçi kardeşlerini yitirirken, AKP iktidarı ise katliamı fıtrat olarak niteleyerek insanlığını yitirdi. Bu katliamlar elbette ki fıtrat değildir. Soma katliamı başta olmak üzere Türkiye’de gerçekleşen her iş cinayetinin asıl sorumluları tedbir almayanlar ve denetlemeyenlerdir. 

Türkiye’de emekçilerin yaşam hakkının korunması ve çalışma koşullarının güvenli hale getirilmesi AKP iktidarının öncelikleri arasında hiçbir zaman olmadı. AKP’nin önceliği her zaman rant ve kâr hırsı oldu.

AKP iktidarı işçilerin canı pahasına, sermayenin tarafında olmaya devam etmiş, işçi cinayetlerine davetiye çıkaran politikalar üretmiştir. Bu politikalar neticesinde AKP iktidarı süresince maalesef 21 binden fazla emekçi yaşamını yitirmiştir.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda anayasal ve yasal mevzuatın yenilendiği, işçi katliamlarının pratikte önlendiği bir emek düzenini madenlerdeki işçiler, çiftçiler, fabrikalarda sömürülen emekçiler ve tüm emek örgütleri ile birlikte hayata geçirebileceğimize inanıyorum. 

Soma Katliamı’nda yaşanan acıları unutmadığımızın ve yakınlarının acısını halen içimizde hissettiğimizin bilinmesini istiyorum. Soma Katliamı’nda yaşamını yitirenleri tekrar saygıyla anıyor, bu katliam ile ilgili adalet arayışını sonuna kadar takip edeceğimizin sözünü veriyorum.